Krnovské centrum pro drogově závislé končí

Lidé z Krnova se bojí, že drogově závislí začnou po městě pohazovat použité stříkačky. Jediná krnovská organizace na pomoc závislým Krystal Help totiž musela přerušit činnost. Nové útočiště závislým sice nabízí Armáda spásy, ale nevyměňuje použité stříkačky.

Čtyřicetiletý Dan z Krnova začal brát drogy, když mu bylo kolem šestnácti let. Tehdy si přečetl knihu My děti ze stanice Zoo, která ho inspirovala. Na začátku u něj byla velká zvědavost, po delší době užívání se ale jeho život proměnil v peklo. Naději dostal až v Krystal Helpu.

„Tam mi pomohli začít s prací na farmě, takže jsem vypadl z prostředí narkomanů. Klasická zemědělská farma v Čechách, od jahod až po květák, prostě všechno, co se pěstuje a roste na farmě. Od rána do večera v práci na poli, večer maximálně na pivko do hospody. Pak spát – a ráno zase vstávat. Teď drogy neberu. Kdyby mi tenkrát nepomohli, asi bych byl dnes znovu zavřený, nebo možná už mrtvý, nevím,“ říká Dan.

Po jedenácti letech působení jsou dveře kontaktní místnosti Krystal Helpu zavřené: „Nemůžeme poskytovat služby v takovém standardu, jak bychom měli. Ročně jsme schopni vyjít s rozpočtem asi dva milióny. Normální rozpočet, aby byly všechny služby zachovány v náležitém standardu, je asi 2,4 miliónu korun. O to jsme žádali i letos, ale bohužel jsme byli o 700.000 kráceni. To už nám nevyšlo,“ říká vedoucí organizace Krystal Help Martina Nováková, která požádala město Krnov o poslední stotisícovou záchranu, nakonec ale neuspěla.

Dostanou polévku a chléb, ale jehly jim nevymění

„Jsem přesvědčená o tom, že zastupitelstvo města neučinilo dobře, ale rozumím tom, že pro mnohé kolegy bylo hlavním argumentem to, že prostředky určené v rozpočtu na sociální oblast jsou už vyčerpány,“ vysvětluje postoj většiny zastupitelů místostarostka Krnova Renata Ramazanová.

Přibližně dvě stovky závislých bez pomoci ale nezůstanou, najdou ji v Armádě Spásy, potvrdil vedoucí sociální pracovník krnovské pobočky Jaroslav Vejmola: „Mají tam teplo, jednou denně se vydává polévka s chlebem. Mohou tam provést hygienu, dostanou k tomu mýdlo, ručník i šampon. Teplý čaj s cukrem je k dispozici celodenně a pokud mají špinavé nebo znehodnocené oblečení, mají možnost si ho vyměnit v našem šatníku.“

V Armádě Spásy si ale uživatelé nemohou vyměňovat například jehly. A právě to vzbuzuje obavy mezi Krnovany. „Jako otec mám obavy, že se kolem parku objeví nějaké injekce a podobně. Je to ostuda pro město,“ říká pan Roman, otec tříleté Samanthy.

I když momentálně klienti narážejí na zavřené dveře, vedení Krystal Helpu se ho opět pokusí postavit na nohy. Znovu požádá město Krnov i stát o peníze.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio