Kriminalita v kyberprostoru je nejprokazatelnější trestná činnost, varuje nejvyšší státní zástupce

Zpráva o činnosti státního zastupitelství za rok 2017 upozorňuje na narůstající objem kriminality v kyberprostoru. Naráží tak na narůstající počet nenávistných příspěvků v diskusích i na sociálních sítích. „Považuji to za extrémní problém této společnosti nejenom v České republice,“ přiznává nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Svoboda vyjadřování na internetu je, podle Zemana ale má své meze. „Není možné, aby se někdo vyjadřoval rasisticky a nenávistně vůči skupině obyvatel. Není možné, aby se někdo zastal migrantů a vzápětí přišly pod článek desítky komentářů nenávistné povahy. Musíme si uvědomit, že každý tento výrok bychom si měli porovnat se svým svědomím a morálkou, pokud tyto dva faktory nezaberou, tak ho porovnat s tím, zda to není trestné.“

Případů přibývá a všímá si jich veřejnost napříč nejrůznějšími tématy. Z poslední doby si můžeme připomenout kauzu rasistických příspěvků pod fotografiemi prvňáčků z teplické základní školy nebo senátorku Elišku Vágnerovou, které chodily výhrůžky smrtí kvůli jejím postojům a názorům, když se zastala kontroverzního divadelního představení. Dokážou to orgány činné v trestním řízení stíhat?

Bavíme-li se o kriminalitě v kyberprostoru, je to nejsnadněji dokazatelná trestná činnost. Není problém najít důkaz. Musíte dokázat konkrétní trestní odpovědnost. Podívám-li se na klesající statistiku trestné činnosti obecně, myslím, že by byl čas sednout si k počítačům, začít stíhat a ne čekat, až nám přijde trestní oznámení.
nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Exemplární tresty přicházejí. „Nečekejme radikální tresty, je to verbální trestný čin. Podle mého názoru podmíněný trest odnětí svobody stačí, nevolám po krvi. Pro mě ideálním trestem by byly peněžité tresty. Musíme dbát více na medializaci těch úspěšných věcí,“ myslí si Zeman. Obrat v myšlení občanů se ale podle nejvyššího státního zástupce neobejde bez spolupráce médií. „Často se stává, že to, co táhne média, je neúspěch orgánů činných v trestním řízení. Tam, kde dospějeme k nějakém výsledku, tak mediální pozornost není.“

autoři: Marie Bastlová , jaw