Křeslo od Plečnika a stůl s ovocnými motivy. Nábytek z pracovny Tomáše G. Masaryka jde do dražby

22. únor 2016

Do dražby míří unikátní křeslo Tomáše Garrigua Masaryka. Pro prvního československého prezidenta ho navrhnul hradní architekt Josip Plečnik. Dlouho hledaný exemplář z Masarykovy pracovny bude na prodej společně s ozdobeným stolem taktéž z pracovny Pražského hradu.

Křesla a stolu se Pražský hrad zbavil v sedmdesátých letech za pakatel. Dlouho se nevědělo, kde skončily.

Křeslo, které dostalo potvrzení pravosti z Pražského hradu, působí velice lehce, subtilně, pohodlně a dodnes moderně. Má mahagonovou barvu, sedák a opěradlo jsou čalouněné černou koženkou.

Je to jedno ze tří křesel, které pro Tomáše Garrigua Masaryka navrhl a vyrobil jeho dvorní architekt Josip Plečnik. A protože miloval číslo tři, tak se má za to, že jde skutečně o poslední kus ze série.

Dva předchozí už se našla, jedno se dokonce nedávno taky dražilo. Jak bylo v období komunismu obvyklé, se vším spojeným s první republikou se nezacházelo zrovna ohleduplně.

„V 70. letech došlo k rozprodávání majetku Pražského hradu. Hrad dvě ze tří křesel nabídl k prodeji Klenotům Praha za 80 korun za jeden kus. Poté byla křesla prodána soukromým majitelům, kde se nacházela až do dnešní doby. V minulosti jsme jedno z prodaných křesel objevili a nabízeli na aukci, kde bylo úspěšně vydraženo a získal ho Pražský hrad,“ říká Marika Procházková z aukčního domu Sýpka.


Nábytek je k vidění po celý týden v Galerii u Betlémské kaple v Praze. Aukce předmětů spojených s Tomášem Garriguem Masarykem je už tuto neděli

Křeslo ale není jediným kusem nábytku, který prokazatelně používal první československý prezident. Nejprve v Masarykově pracovně a pak i na zámku v Lánech byl v evidenci do roku 1964 psací stůl.

„Je velmi krásně řemeslně proveden, tvořený javorovými a švestkovými dýhami s květinovými a ovocnými motivy,“ popisuje Marika Procházková. Stůl ukrývá tajné šuplíky na ukládání cenných předmětů. Horní posuvná deska je uzamykatelná. Vyvolávací cena stolu je 280 tisíc a křesla 150 tisíc korun.

autor: Radek Kříž
Spustit audio