Krční límec měl své limity, zdravotní sestra proto navrhla novou ortézu. Potřebným ji dělají na míru

20. prosinec 2022

Jedinečnou hlavokrční ortézu představila Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Pacientům například s amyotrofickou laterální sklerózou pomůže s držením hlavy. Tato plus i další nervosvalová onemocnění způsobují ochabnutí svalů v těle a nemocný člověk má pak potíže s polykáním jídla a dýcháním. Tato nová pomůcka je pro pacienta pohodlnější než běžně používané límce.

Sedíme v jedné z ordinací Neurologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové a zdravotní sestra Petra Šolínová právě rozepíná několik upevňovacích suchých zipů na speciální hlavokrční ortéze.

„Skládá se z části, která je upevněná na hlavu, další pak zpevňuje páteř. Zádová část je vyrobena z hliníku, zbytek tvoří plast plus pásky z látky. Zásadní je, že se pro každého pacienta vyrábí individuálně.“

Originální zdravotní pomůcka, hlavokrční ortéza Fakultní nemocnice v Hradci Králové

Princip batohu

Můžeme to tedy zkusit nasadit, máme tu k dispozici figuranta. Na hlavě to vypadá jako helma, která je ale jen ze zadní části hlavy a nahoře na temeni není nic. Upevníme přes čelo, kde je molitanová výplň, aby to netlačilo, pak přes bradu, zapneme suchým zipem, přes tu zádovou část upevníme přes pás, je to jako batůžek.

„Dlouhodobě se zabývám poruchami polykání a z toho to vlastně vzešlo. Dříve se používaly krční límce, ale tam právě byl problém, že pacient s ním nemůže otevírat pusu. A když se mu sundal, hlava povolila a nešlo to. Proto nás napadla tato ortéza, která umožňuje, že pacienti můžou sledovat televizi, pracovat na počítači, psát,“ vysvětluje Petra Šolínová, která pomůcku navrhla, co ji k tomu přivedlo.

Čtěte také

Nejtěžší je předsvědčit výrobce

Sedí tu s námi také Helena Linhartová z centra biomedicínských technologií, které pomáhá vynálezům hradecké fakultní nemocnice uvést je do praxe.

„Přínos této pomůcky je velmi významný, především v sociálně-společenské rovině. Nejobtížnější je najít výrobce a uvést ji do praxe. Naše oddělení funguje tak, že sháníme finanční prostředky tak, abychom je mohli podpořit, posunuli je do nějaké fáze, nabídli je obchodnímu partnerovi, který je bude vyrábět.“

Ortézy teď vyrábí jediná firma z Hradce Králové specializující se na protetiku. Pokud pomůcku předepíše lékař, je hrazená ze zdravotního pojištění.

Komu pomáhá? 

Teď tak tuto inovativní podporu hlavy využívá asi desítka pacientů s neléčitelnou amyotrofickou laterální sklerózou.

„Základním principem je postižení nervů, jednoduše pacient ochrnuje za živa. To znamená, že neudrží hlavu ve vzpřímené pozici, nemůže jíst a polykat, takže za jednoduchých ekonomických parametrů se zlepší významně kvalita života,“ vysvětluje přednosta neurologické kliniky hradecké fakultní nemocnice Martin Vališ.

Ortéza je podle něj využitelná i v případě dalších nemocí, například roztroušené sklerózy nebo myastenie.

autoři: Jakub Vik , aka
Spustit audio

Související