Kouzelník je nejpoctivější řemeslo na světě, tvrdí Pavel Kožíšek

4. duben 2014

„Kde jinde se může stát, že se necháte dobrovolně a rádi podvádět a ještě za to budete platit,“ směje se prezident Českého magického svazu. Do studia Večerního Radiožurnálu si ho Zuzana Burešová pozvala, aby si povídali mimo jiné o 11. ročníku Mezinárodního festivalu moderní magie, který se o víkendu koná v Líbeznicích u Prahy.

Kromě soutěžních přehlídek čeká návštěvníky i slavnostní galaprogram v neděli večer, jehož hlavní hvězdou je korejský kouzelník Lee, zve na vystoupení předních kouzelníků Pavel Kožíšek. Ale i sobotní program bude stát za to.

„Bonbonkem festivalu je sobotní Hypno show Tajemství, při níž budou diváci moct nahlédnout takzvaně na druhý břeh,“ láká posluchače na ojedinělé kouzelnické představení, které sklízelo ovace i v Las Vegas, prezident Českého magického svazu.

A jak se v soutěžní části festivalu vlastně hodnotí kvalita kouzel? „Není důležité, jaké kouzlo předvádíte, ale jak ho předvádíte,“ zdůrazňuje Pavel Kožíšek.

Čtěte také

Dobrý kouzelník, podle něj zkrátka umí kouzlo, které už divák viděl třeba stokrát, prodat tak, že je přesvědčen, že ho vidí poprvé. A jako příklad uvádí třeba show Davida Copperfielda.

„Divák neumí ohodnotit, jak je kouzlo technicky náročné, ale jak je mu naservírováno,“ pokračuje známý iluzionista, který se toto pravidlo snaží učit i své malé žáky na letních kouzelnických táborech.

Jak rozeznává mladé iluzionistické talenty a podařilo se mu už mezi účastníky tábora objevit nějakou kouzelnickou dětskou hvězdu? A jak pomohl David Copperfield české moderní magii?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: and
Spustit audio