Kouzelné místo a strhující atmosféra. Festival v Annecy by neměl vynechat žádný fanoušek animovaného filmu

Česká animovaná tvorba patří stále ke světové špičce. Potvrdil to prestižní festival ve francouzském Annecy, který ocenil filmy Život k sežrání, Hurikán nebo Ahoj léto! Zážitek návštěvníka této prestižní přehlídky animované kinematografie i letos umocňovala atmosféra města na břehu jezera v podhůří Alp, ale také bezprostřednost fanoušků animace.

Horami obklopené Annecy okouzlí hlavně svým okolím. Ohromné jezero s průzračnou vodou samozřejmě láká ke koupání, ale davy návštěvníků sem opět přijely za kulturou. Přilákal je už 48. ročník největší filmové přehlídky na světě. Do podhůří Alp přijíždí nejen světová studia jako Pixar nebo Dream Works, ale i obří fanouškovská základna animovaných filmů.

„Poprvé jsem tady byl těsně před pandemií, pak v roce 2023 a letos je to potřetí,“ říká Nigel, kterému Annecy natolik učarovalo, že neváhal opět absolvovat cestu přes celou planetu. Přijel totiž až z Los Angeles.

Žádný jiný festival nemá v takové míře projekce, setkání s umělci, a dokonce filmový trh.
Nigel, návštěvník festivalu

„Je to tady skutečně nádherné a festival je skvělou akcí. Je neuvěřitelné, že zde v jednu chvíli na jednom místě natrefíte na všechny – jak filmové společnosti, tak umělce, studenty, profesionály… Žádný jiný festival nemá v takové míře projekce, setkání s umělci, a dokonce filmový trh.“

Americký režisér a producent Nigel letos spojil návštěvu festivalu s malou rodinnou dovolenou

Nigel je režisér a producent, ale do Annecy přijíždí také jako stoprocentní fanoušek animace: „V naší branži je to místo, kde nesmíte chybět! Letos je to navíc tak trochu rodinná dovolená – přijel jsem i se svou dcerkou.“

„Pocházím z Irska, cestou jsme se stavili pro moji maminku, takže si to užijeme společně. Babička se taky může postarat o malou a zajdu třeba i na nějaký pracovní večírek,“ směje se Nigel, fanoušek blockbusterů, ale i krátkých filmů evropské produkce.

Inspirace i setkání s ikonami

Před festivalovým palácem Bonlieu je slyšet španělština, portugalština, francouzština. Shlukují se tady skupinky hlavně mladých lidí. Dávám se do řeči s jednou z nich – na festivalu jsou prý poprvé.

Nadšení fanoušků filmové animace dělá z festivalu v Annecy jedinečnou událost

„Všichni studujeme na škole animovaného filmu v Paříži, takže jsme samozřejmě velkými fanoušky. Právě jsme dodělali třetí ročník a máme prázdniny. Festival je pro nás ohromná inspirace. Navíc se tady můžeme potkat se všemi skvělými umělci,“ říká mi studentka Hynd, která se specializuje na storyboard.

Její kamarádka Valentine potvrzuje, jak je festival důležitý pro jejich budoucí projekty.

A co z programu festivalu mladé nejvíc zajímá? „Chtěl jsem jít na debatu s Wesem Andersonem, ale už jsem se tam nedostal. Jeho tvorbu mám hodně rád,“ svěřuje se Liam. Zas tak zklamaně ovšem nevypadá, určitě si to něčím vynahradí.

Vedle něj sedí William, který je kvůli svému oblíbenému filmu dokonce ochotný vystát několikahodinovou frontu. Motivace studentkám a studentům tedy v Annecy skutečně neschází. A právě takové nadšené publikum spoluvytváří všudypřítomnou strhující atmosféru celého festivalu.

Jezero s průzračnou vodou rámují siluety Savojských Alp
autoři: Marie Sýkorová , and
Spustit audio

Související