Korejská válka trvá bezmála sedmdesát let. Z návštěvy jejího muzea v Soulu mrazí

Korejská válka je dodnes tak trochu ve stínu války ve Vietnamu. Přitom právě tenhle konflikt je příčinou všech politických problémů na Korejském poloostrově a rozdělených rodin, z nichž mnohé už nevěří, že se někdy znovu setkají. Pokud zavítáte do Soulu, metropole Jižní Koreje, určitě si tam udělejte čas na Muzeum korejské války. Až z něj vyjdete ven, asi vám nebude moc do řeči.

Korejská výchova je tvrdá, a tak do válečného muzea míří rodiny už s pěti nebo šestiletými dětmi. Čím dříve pochopí, že žijí sice v bohaté, ale stále válkou ohrožené zemi, tím lépe.

Korejská muzea nejsou zaprášené, tmavé expozice. Naopak kladou důraz na 3D projekci, autentické zvuky nebo možnost, aby si návštěvník sám zvolil, jaký příběh v muzeu prožije.

Čtěte také

Spojenci, děkujeme!

„Uměli jsme korejsky jen pár slov. Třeba ‚bali, bali‘, to znamená ‚rychle utíkejte‘. Kdo ví, kolikrát nám tahle věta zachránila život…“ říká na velkém projekčním plátnu americký válečný veterán Robert Lunney.

Z celé expozice je cítit vděčnost Jihokorejců všem zemím, které ji v letech 1950 až 1952 pomohly odrazit komunistický útok čínských a severokorejských jednotek.

Jihokorejští vojáci na někdejších bojištích korejské války dodnes pátrají po ostatcích padlých vojáků

„Pouhý týden poté, co komunistická severokorejská armáda překročila 38. rovnoběžku, se do války zapojilo i australské letectvo a hned po něm i australské námořnictvo. Američané, Australané a Britové byli ti, kteří nám přišli na pomoc nejrychleji,“ dozvědí se z automatického výkladu ti, kdo kliknou na australskou vlaječku.

Čtěte také

Bezejmenné oběti

Je dost dobře možné, že v muzeu potkáte i urostlé vojáky, kteří tu mají vlastní informační stánek. Jejich práci platí korejský stát a také soukromí sponzoři. Na někdejších bojištích korejské války pátrají po ostatcích padlých vojáků. Všechny, které najdou, se snaží identifikovat a předat pozůstalým.

„Stovky těl jsou pořád tam někde v horách. Naším cílem je najít všechny ostatky a vrátit je rodinám mrtvých,“ vysvětluje mi seržant Ron Park a dodává, že na světě jsou dnes už jenom dvě takové vládní organizace – americká DPAA a korejská.

Jedny hodiny ukazují čas, kdy začala korejská válka. Druhé stále ještě čekají, kdy skončí

Nejdelší válka moderních dějin

V nádherně udržovaném parku před muzeem stojí za to podívat se na vojenskou techniku, kterou používaly obě válčící strany. Z migů, shermanů i mustangů jde respekt, ale opravdové mrazení přijde úplně jinde – pod takzvanými korejskými hodinami.

Sedí na vysokém kamenném sloupu. Jedny ukazují přesně chvíli, kdy začala korejská válka, tedy 25. června 1950, 15 hodin, 55 minut. Druhé potom aktuální čas. Ve chvíli, kdy korejská válka definitivně skončí, sami Korejci prý dobrovolně jedny z těchto hodin strhnou a zničí. Hádejte, které to asi budou…

autor: daj
Spustit audio