Konec Romana Prymuly. Babiš s ním ukončil spolupráci, jeho jednání prý působí papalášsky

19. únor 2021

Dnes měl být hostem pořadu Ranní interview na Radiožurnálu bývalý ministr zdravotnictví a dosavadní poradce premiéra Roman Prymula. Účast přislíbil ještě před čtvrtečním fotbalovým zápasem na pražské Slavii, který navštívil. Těsně před ranním rozhovorem ale Roman Prymula v SMS zprávě redakci napsal, že odešel ze všech oficiálních pozic, a proto nebude už další dění v České republice ve vztahu k pandemii koronaviru jakkoliv komentovat. 

Čtěte také

Kvůli účasti na zápase už ve čtvrtek večer oznámil premiér a šéf ANO Andrej Babiš, že s Prymulou ukončuje spolupráci. Podle Babiše jeho jednání působí papalášsky.

Babiš své rozhodnutí, které potvrdil i pro Radiožurnál, zdůvodnil i tím, že je exministrovo jednání nefér vůči fotbalovým fanouškům, kteří teď nemůžou na stadion, i vůči dalším lidem, po kterých vláda chce, aby seděli doma a omezili kontakty.

Proti rozvolňování 

Ještě ve čtvrtek odpoledne přitom Prymula mluvil o tvrdých restrikcích na dva až tři týdny, které by podle něj pomohly zvládnout epidemii. Babiš k tomu dodal, že Prymula je sice odborník, ale chybí mu sociální inteligence.

Roman Prymula se v minulých dnech postavil také proti rozvolňování pravidel. Otevření všech obchodů od 22. února navrhl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. V názoru ale ministři nejsou jednotní.

Podle části kabinetu by se neměly obchody otevírat ve stejné době, jako se mají vracet někteří žáci a studenti do škol, protože by to zhoršilo epidemickou situaci.

autoři: Jiří Chum , Kateřina Součková , prh
Spustit audio

Související