Komunitní život

Berlínská čtvrť Neukölln je místem, kde si daly dostaveníčko snad všechny sociální neduhy dnešního Německa. Všeobecně se má zato, že bydlet v Neuköllnu je v podstatě za trest. Ale i v této části německé metropole se najdou angažovaní lidé, kteří se ve svém volném čase snaží se špatnou pověstí svého bydliště něco udělat.

Byla středa poledne a v sále bytového družstva v problémové části Neuköllnu jménem Rollberg bylo nabito k prasknutí. Na oběd se tu sešli do slova a do písmene sousedé, a to z bezprostředního i o něco vzdálenějšího okolí. Němci, Turci, Arabové. Pestrá směska, jakou Neukölln se svými 160 národnostmi nabízí. Lidé se tu na jídlo scházejí každou středu. Nemyslete si, že jde o charitu. Když už, pak o charitu duševní.

Lidé se setkávají v rámci projektu Mieter kochen für Mieter. Nájemníci vaří pro nájemníky. Cílem není dosyta se najíst, nýbrž poklábosit se sousedy, navzájem si postěžovat, ale hlavně se navzájem poznat. Zjistit, že žena „od vedle“, která nosí zahalenou tvář, není islámská teroristka, nýbrž neobyčejně kultivovaná dáma a podobně. Týmy u plotny se střídají. Tentokrát byla třeba řada na místním sdružení tureckých gayů a lesbiček.

Posedět přišel i jeden ze zdejších spřízněných policistů Burkhardt, byť byl právě ve službě. Pár lidí si odskočilo z práce a zbytek tvořili důchodci a nezaměstnaní.

Atmosféra byla natolik uvolněná a nadšení přítomných tak nefalšované, že si v Česku něco podobného vůbec nedokážu představit. A to je jen jeden příklad z desítek podobných projektů a soukromých aktivit, kterými se neuköllnští snaží pomoci lidem ve svém okolí a zprostředkovaně sami sobě.

Před lidmi, kteří prostě „jen tak“ udělají svačinu dětem ze sousedství, jdou si po práci začutat s teenagery na plácek a ještě jim pomůžou s domácími úkoly, já osobně hluboce smekám. Pevně doufám, že tuhle nesamozřejmou angažovanost v sobě v Česku vypěstujeme v podobné míře také.

Z Berlína Jiří Hošek, Český rozhlas

autor: Jiří Hošek
Spustit audio