Komunita v obci Zaježová na Slovensku se snaží žít v souladu s přírodou. Místní si ale pochvalují hlavně dobrou společnost

Některé obce na Slovensku bojují s vylidňováním, na Zaježovou se ale stojí pomyslná fronta. Má asi 200 obyvatel, leží mezi sopečnými vrchy poblíž Zvolena a láká hlavně lidi se vztahem k přírodě. Ve vesnici se daří přírodnímu stavitelství, řemeslům i ekologickému farmaření. Asi 60 obyvatel vytvořilo komunitu, která usiluje o šetrný a skromný život. O Zaježové slyšel na Slovensku kde kdo, nejčastěji v souvislost s letním festivalem plným bubnování, hudby, tance a meditací.

„Nakoupí se potraviny, většinou tedy suché, nebo ty, které místní vyrobí nebo produkují, například vajíčka a sýry,“ Julius Hajník mi ukazuje Potravinovou banku, místo, kde si lidé ze Zaježové můžou sami nakoupit potraviny.

„Potravinová banka je takový obchod bez prodavače. Každý člověk si nakoupí, zapíše si to do sešitu, peníze pak posílají na účet,“ dodává. 

Bohatá komunita

Jsme v komunitním centru, kromě zmíněného obchodu jsou tu společenské prostory, ve sklepě místní výrobce čepuje vlastní pivo a nad námi se ozývá bouchání, to dobrovolníci opravují střechu centra. Julo říká, že je tady velmi bohatý komunitní život, a ukazuje mi rozpis společných aktivit.

Čtěte také

„Na nástěnce vidíme aktivity během roku, jsou rozdělené podle toho, které jsou pro děti – Mikuláš, stavění máje, otevírání studánek a podobně,“ vypočítává Julo.  

Přespávat budu dnes na Sekieri, na ekofarmě kdesi v kopcích. Svým terénním autem mě tam téměř nesjízdnou kamenitou cestou veze Karol, jeden z trvalých a dlouhodobých obyvatel obyvatel Zaježové.

Prvotní myšlenka

Na začátku 90. let Zaježovou objevili lidé se vztahem k tradičním řemeslům ze Školy lidové kultury. Část z nich se sem přestěhovala s cílem žít v souladu s přírodou, skromně a z místních zdrojů. Postupem času přišla i mladší generace napojená přes počítače na vnější svět. Výsledkem je zvláštní genius loci.

Místní zároveň rukama vyrábí vlastní sýr, je tu kovářská dílna ale také mnohem modernější místa jako je malé grafické studio.

„Mladí lidé sem přicházejí víc a víc. Přinášejí s sebou nové vlivy a hodnoty, ale také požadavky na komfort,“ přibližuje realitu Karol. 

Prostě po svém

S odstupem času už ale Karol prý začíná přicházet na chuť tomu, jak mladší generace v Zaježové kombinuje život v přírodě s technickým světem.

Čtěte také

„Přišel jsem s představou, že toto je místo, které je vzorem pro spotřební společnost, která by nás časem mohla napodobovat. A po deseti letech mě napadlo, že je to asi naopak, oni jsou nám vzorem a my se jim víc a víc přibližujeme,“ přemítá místní muž. 

Zaježovou tvoří hlavně samoty roztahané na rozlehlých loukách, původní vesnická hospodářství ale i nově postavené stavby z hlíny a slámy nebo jinými technikami přírodního stavitelství.

Někdo žije bez vody a elektřiny, někdo má běžný život zasazený v krásné přírodě daleko od ruchu města. Kdo o Zaježové slyšel, má často zkreslené a příliš romantické představy. Každý tu žije tak, jak si sám zařídí.

autoři: Ladislav Novák , aka | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související