Komunistický skanzen i žádaná adresa. Krakovské předměstí Nowa Huta přitahuje turisty i mladé rodiny

Polský Krakov si turisté vybírají kvůli starému rynku a středověkému hradu Wawel tyčícímu se nad malebným meandrem Visly. Někteří návštěvníci ale dávají přednost výletům do míst, která tvoří přímo protiklad historického centra. Jako třeba předměstí Nowa Huta.

Prohlídka hasičské techniky přilákala do jednoho z mnoha nowohutských parků spoustu dětí. Lavičky opodál obsadili důchodci. Pánové hrajou karty a dámy se sluní. O špacírku se opírá devadesátiletá Magdalena Danielová

Tradiční jídelníček v tradičních kulisách socialistické éry. V Polsku ožívá mléčná nostalgie

Návštěva polského mléčného baru je jako výlet do minulosti

Varšavské mléčné bary prožívají malou renesanci. Přežily nápor konkurence nejrůznějších amerických řetězců rychlého občerstvení, pizzerií i kebabu. A jejich obliba roste.

„Teď je Nowa Huta nejkrásnější. Všude je zeleň, která v létě rozkvétá. Pamatuju si, jak jsme tudy chodívali v holínkách. Rostla tady kdysi pšenice a bláto jsme měli až po kolena,“ vzpomíná.

Teplo, světlo a voda z kohoutku

Paní Danielová patří mezi ty, které si Nowou Hutu postavili vlastníma rukama. Pamatuje, když se tady v 50. letech otevíraly ocelárny Vladimira Lenina, které v době svého vrcholu zaměstnávaly 40 tisíc lidí. A lidé z celého Polska se přetahovali o byty nově postavené na zelené louce.

„Byl to luxus – ústřední vytápění, elektřina, tekoucí voda, výtah. Přišli jsme všichni z malých vesnic. Za Hitlera nebyl ani chleba. Teď je všeho dost. Už jen umřít,“ vzpomíná paní Danielová.

Zamrzlý socialistický sen

Nowa Huta, někdejší výspa socialismu, rozhodně není depresivní betonovou džunglí, ale jedním z nejzelenějších měst v Polsku. Je postavená po vzoru Paříže, jen s protiatomovými kryty ve sklepech a mléčnými bary na náměstích. Mělo jít o dokonalé socialistické město u největších oceláren v zemi. A místy se ale zdá, že se tady čas zastavil.

To víte, úklid něco stojí,“ říká pán u toalet lokálu se sepranými ubrusy a zašlými záclonami, který se stále pyšní dnes už trochu legračním názvem Restauracja Stylowa. Za použití toalety vybírá jeden zlotý, pro zákazníky 50 grošů.

Po válce působil komfort dostupný pro obyvatele nového města Nowa Huta jako sen

Výlet do minulosti

Obsluha tady trochu vázne, na předzahrádce podél oprýskané zdi mají ale plno. Do sestavy hostů-starousedlíků za půllitry zjevně nezapadá mladá Asiatka ve svítivě žlutém svetříku. „Hledala jsem na internetu, co zajímavého je k vidění v Krakově, a narazila jsem na Nowou Hutu,“ vysvětluje Sing Y ze Singapuru.

Stylové místo, stylový dopravní prostředek. K někdejším hutím V. I. Lenina v Krakově vozí turisty modrý trabant

Na komentovanou prohlídku ji sem přivezl modrý trabant. Patří cestovce, která sem turisty vozí už 12 let. „Je to fascinující. Sama bych se sem nevydala, ale dozvídám se samé zajímavé věci,“ pochvaluje si dívka.

Pro turisty ze západu je Nowa Huta jako živý komunistický skanzen. Z nostalgie ale na prohlídku občas vyrážejí i Poláci. „Pro místní to byl na začátku šok, když začali přicházet turisté. Některým to vadilo, ale už se s tím sžili. Nowa Huta má zajímavou historii a lidé jsou pyšní na to, co se jim tady podařilo vybudovat,“ říká průvodkyně Małgorzata Gajowniková.

Dobré místo pro život

Tradiční polská kuchyně si znovu hledá cestu do ulic. Krakovský kuchař dělá nejlepší mačanku široko daleko

Kamil Bryś před svým žlutým foodtruckovým stánkem.

Tradiční polská kuchyně si znovu hledá cestu do ulic polských měst. Obvykle tam člověk narazí spíše na stánky s burgery nebo kebaby, při troše snahy může ale objevit i vyhlášené lokální speciality. V Krakově patří mezi ty méně známé „mačanka“ – omáčka z dlouho pečené vepřové krkovice. O její znovuobjevení se v Krakově postaral kuchař Kamil Bryś.

Návštěvníky vozí třeba na místo, kde se v dubnu 1960 s armádou střetly čtyři tisíce místních, když bránili kříž, který chtěli dát komunisté z ateistického města odstranit. Pro předměstí byla těžká ale i 90. léta, kdy přišel po pádu komunistického režimu úpadek, vysoká nezaměstnanost a s ní také kriminalita.

„Mezi lidmi je stále rozšířená představa, že je Nowa Huta nebezpečným místem. V posledních letech se ale hodně změnila a vrací se jí energie do žil. Stěhují se sem mladé rodiny, otevírají se nové kavárny a cukrárny. Za pár let bude znovu nejžádanějším místem k bydlení,“ je přesvědčená Małgorzata Gajowniková.

autoři: Viktor Daněk , and
Spustit audio