„Kombajn“ rozšíří pole pro mořskou trávu. Indický podnikatel z ní chce vyrábět rozložitelné obaly

I oceán může být jako louka poskytující bohatou úrodu trávy. Mořské trávy. Ta se dnes používá k přípravě pokrmů asijské kuchyně, uplatnění má i v kosmetice nebo v textilním průmyslu. Její pěstování je ale drahé, protože vyžaduje hodně manuální práce. Jedna indická firma chce sklízení a sázení mořské trávy zmechanizovat a umožnit tak rozšíření jejího použití.

Čtěte také

Mechanizací pobřežního zemědělství hodlá společnost Sea6 Energy z indického Bangalore zvýšit produkci mořské trávy. Pěstování rostliny v mělkých vodách na síťových rohožích dosud vyžaduje hodně lidské práce, což brání jejímu širšímu využití.

„Mořský kombajn dokáže sklízet a znovu sázet mořskou trávu i dále od pobřeží v hlubších vodách,“ vysvětluje reportér Pavel Novák výhodu nového žacího stroje. Ten vypadá jako katamarán – loď, mezi jejíž plováky je ovšem umístěno sklízecí zařízení.

„Z vody vytahuje lana s trsy trávy a ostříhá z nich narostlé šlahouny. Trsy pak uloží do síťových rukávů a nechává za sebou v moři, kde znovu rostou,“ popisuje Novák mechanismus sklizně. Prototyp zatím firma zkouší u břehů indonéských ostrovů, v plánu má však výrobu rozšířit a nasadit je také na trávová pole u břehů Indie.

Čtěte také

Na ekologičtější plasty

Ročně se této suroviny dosud vyprodukuje 33 milionů tun, zejména pro potravinářský a kosmetický průmysl. Její vysokou cenu by mohl kombajn společnosti Sea6 Energy snížit. Její šéf Shrikumar Suryanarayan si slibuje, že by se pak mořská tráva mohla používat i k výrobě ekologických obalů.

„S využitím mořské trávy by se daly vyrábět snadno rozložitelné bioplasty a z nich třeba archy pro balení výrobků, překrývací folie, sáčky a tašky nebo brčka na pití - to všechno, co dnes znečišťuje oceány,“ představuje si Suryanarayan. Výrobu takových bioplastů chce společnost Sea6 Energy započít do tří let.

autoři: Pavel Novák , jkh
Spustit audio

Související