Loví kraby a bojují o přežití se státem i s oceánem. Obyvatelé ostrůvku Tangier život na moři milují

K vyhlášeným pochoutkám na americkém pobřeží Atlantiku patří takzvaní měkcí krabi. Dají se totiž jíst i s krunýřem. Za jejich hlavní město se hrdě označuje maličký ostrov Tangier, který leží na pomezí států Virginie a Maryland v obří zátoce Chesapeake jižně od Washingtonu. Za „krabaři“, jak si tamní specializovaní lovci říkají, se vypravil americký zpravodaj Jan Kaliba.

James Eskridge se rozhlíží kolem a vyznává se, jak miluje svou práci. A nemyslí tím jen výjezdy na moře a lov krabů: „Moje manželka říká, že tu trávím zbytečně moc času. Třeba krmením ptáků. Ale já zdejší život na vodě miluju…“

Od mateřského mléka rovnou ke krabímu masu. V americkém Marylandu jsou kraby doslova posedlí

Konzumace krabího masa vyžaduje zkušenosti

Annapolis je sice hlavní, ale jinak docela malé a klidné město v americkém státě Maryland. Chlubí se hlavně svou akademií, která zásobuje svými absolventy námořnictvo Spojených států. Ale taky se tu každý rok už od konce druhé světové války koná krabí festival – velmi oblíbená atrakce, největší svého druhu na celém světě.

Stojíme na rozvrzaném molu u dřevěné lovecké chýše, kterou má James postavenou na dlouhých kůlech přímo na moři, a šedesátiletý „krabař“ mi hrdě ukazuje své kádě, kde plavou i úhoři nebo čtverzubci. James bere jednoho z nich do ruky a takzvaná nafukovací ryba hned ve snaze zastrašit predátora mnohonásobně zvětšuje svůj objem.

Krabi s jedlým krunýřem

Jasnou převahu v síti mají ale ulovení modří krabi, jak se podle zbarvení těla říká zdejšímu váženému přírodnímu bohatství a symbolu regionu. Tady na Tangieru jsou vyhlášení právě lovem krabů, kteří vyrostli ze svého krunýře, a ten nový je ještě měkký a dá se jíst.

„Říkáme jim měkcí krabi. Je to náš důležitý zdroj obživy a žádaná delikatesa,“ vysvětluje James. „Vstávám v půl třetí ráno – je potřeba tu být brzo, postarat se o úlovek z minulých dní a připravit ho k přepravě odběratelům. Dodávám kraby na jeden rybí trh v New Yorku a jinak lokálnímu zpracovateli na pevnině v Marylandu. Za svítání už musím být na moři a lovit a kolem oběda jsem zpátky.“

Na Tangieru jsou vyhlášení právě lovem krabů, kteří vyrostli ze svého krunýře, a ten nový je ještě měkký a dá se jíst

Život na vodě

Maso zdejších krabů je chutné a vyhlášené. Soud v nedalekém Norfolku dokonce zrovna řeší případ obchodníka, který dovážel kraby z Asie a Jižní Ameriky a vydával je za dražší, prémiové maso místních modrých krabů. Poškozoval tím i lidi z ostrova Tangier, kteří jsou na jejich lovu a prodeji životně závislí.

Chlupatí krabi samá noha jsou v Číně pochoutkou i nebezpečnou hrou

Symbolem Vánočního ostrova jsou červeně zbarvení suchozemští krabi Gecarcoidea natalis

Některá slova jako by k sobě ani nepatřila. Tak schválně – drahé chlupaté nohy. A když přidáme ještě „na talíři“, vypadá to už jako úplný nesmysl. Ovšem v Číně „chlupaté kraby samá noha“ považují za největší pochoutku, hlavně teď na podzim. Ale pozor, kromě toho, že se u jejich konzumace musí dávat pozor na rovnováhu jin a jang, je třeba počítat s tím, že pochoutka to není zrovna levná.

Rybářských chýší postavených na vodě je tu asi padesát, má ji tedy každý desátý obyvatel Tangieru. Lovem se živí podstatná část zdejších rodin. Takže vás ani nepřekvapí, že tu kraby loví také starosta. Tuhle funkci můj průvodce James Eskridge vykonává už dvanáct let.

Boj se státem

„Za to, že jsem tu starostou, se nenajím a složenky to za mě nezaplatí. Ale dělám to moc rád, mám možnost mluvit s našimi poslanci či regulátory a snažit se ostrovu pomoci,“ říká. „Lov krabů je velmi silně regulované odvětví, existuje třeba zákaz vydávat nové licence. Takže když mladí lidé od nás z ostrova dokončí studium a chtěli by začít lovit, tak nemohou.“

„Jediná možnost je převzít licenci od někoho z rodiny nebo ji odkoupit od jiného lovce, který končí. Žádali jsme o výjimku, protože tady na Tangieru si nemůžete jednoduše říct, že budete dělat jiné povolání. Pokud by nám výjimku dali, snad by tu zůstávalo víc mladých.“

Ostrov pod hladinou

Na moře vyráží James hned ráno za úsvitu. V poledne už je zpět s úlovkem

Ale nejen stárnutí a úbytek populace jsou problémem zdejší tradiční komunity, kterou tvoří už jen necelých pěti set lidí. Ostrůvek Tangier se vlivem stoupání hladiny oceánů a drolení břehů potápí, už za 25 let může být neobyvatelný. Řešením je podle místních pomoc ve formě mořské zdi, která už ostrov částečně chrání.

„Při jednáních říkám, že nám nejde o to zachránit jen kus země, ale především komunitu a životní styl. Přezdívá se nám světové hlavní město měkkých krabů. Pokud zmizí Tangier, zmizí i tahle kvalita, kterou představujeme. Jsme velký dodavatel mořských plodů a s námi by z jídelních stolů zmizeli i krabi, ústřice a ryby, které tu chytáme,“ vzkazuje James Eskridge, lovec a starosta ze světové krabí metropole.

autoři: Jan Kaliba , and
Spustit audio

Související