Kolo, to není jen dopravní prostředek. Jízda na něm je univerzální čistič hlavy, tvrdí podnikatel

28. červenec 2015

Jízdní kolo je pro něj prostředek obživy i celoživotní vášeň, které se věnuje poctivě každý druhý den. Cyklistice se totiž můžete věnovat celý život. To alespoň tvrdí Martin Havlena, podnikatel a spolumajitel značky Author.

Letos jezdí na kole podle svých slov velmi poctivě a usedá na něj téměř každý druhý den. Našlapal tak zatím asi 7 tisíc kilometrů. Kola má dokonce čtyři a střídá je podle nálady nebo okolností. V létě preferuje silniční, ale někdy klidně nasedne i na kolo horské.

Z jízdních kol doslova žije a jak připomíná, Češi jsou podle jeho zkušeností velcí cyklisté. Jezdí totiž na kole v každém věku. „Když člověk propadne cyklistice, neuvěřitelně si pročistí hlavu,“ domnívá se. Sám pak přiznává, že při projížďkách pozoruje značky jízdních kol okolo jedoucích cyklistů. Jde o profesní deformaci. „Člověk je do jisté míry deformován svou profesí,“ potvrzuje.

Čtěte také

Občas si můžete vypomoct motorem

Po 25 let obchodování s jízdními koly už zná své zákazníky poměrně dobře, proto dokáže z hlavy vyjmenovat hned několik důvodů, které ovlivňují výběr nového kola. „Finance, doporučení známých i dosavadní zkušenosti se značkou,“ popisuje. Neméně důležité jsou zkušenosti s prodejním místem.

„Ustupuje se od závodního chápání ježdění na kole. Kolo má být pro pohodu, aby se na něm jelo pohodlně a nezávodilo,“ popisuje Martin Havlena.

Martin Havlena, podnikatel a spolumajitel značky Author

Nejnovějším a do jisté míry převratným vynálezem jsou pak elektrokola. „Šlapete, ale občas si pomůžete motorem,“ vysvětluje princip těchto kol Martin Havlena. Na takové kolo si proto podle něj sedne i člověk, který by na běžném jízdním kole nejezdil. „Umožní totiž aktivní pohyb na kole i v pokročilejším věku,“ dodává.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.