Knihovnička Radiožurnálu

16. prosinec 2007
Knihovnička Radiožurnálu

Byla a je krásná, jenže neříká mi pane, ani křestním jménem neoslovuje mě. A já bych se choval k ní tak jemně... Sbírku veršů Aloise Volkmana TERČETO vydal Ostrov. A tak ještě jednu: Nemám ani nechci zbrojní pas. Strefuji se slovy. Do černého? Kdo ví? Jinak oceňuji pas cestovní i podvazkový.

Totéž nakladatelství (Ostrov) vydalo životní příběh generála Zdeňka Škarvady NIKDY SE NEVZDÁVAT, jak ho sepsal Josef Havel. Na jednu stranu smutek: smutek z toho, jak se československá vlast zachovala k jednomu ze svých hrdinů, českému letci, který za války v Británii nasazoval život i za svobodu své země. A na druhou stranu radost - radost z neokázalého celoživotního hrdinství opravdového člověka. Knihu Nikdy se nevzdávat doplňují dobové fotografie.

"V sedmasedmdesátém roce po uveřejnění Charty jsem rád docházel do kotelny hotelu Meteor v Hybernské ulici. Topiče tam na tři směny dělali tři signatáři Charty: budoucí hradní knihovník veřící bezvěrec Nikolaj Stankovič, budoucí zemský rabín Karol Sidon a budoucí biskup Václav Malý. Krásná parta topičů!"
říká VLASTIMIL TŘEŠNÁK (zpěvák, skladatel, textař, spisovatel, malíř a fotograf) v knižním rozhovoru TO JE HEZKÝ, NE? Pro Galén pořídil Ondřej Bezr.

"Střepinu sovětského granátu, která mne ušetřila, a tak pozdějšího otce synů a dcer milostivě nechala mezi přeživšími, bych byl rád v celé délce ukazoval svým dětem, později vnukům: Podívejte, jaký to názorný doklad lekcí, jež mně, válečnému dobrovolníkovi, musely být uděleny, aby okusil strachu a naučil se bát."
Všem od nichž se učil, připisuje Günter Grass svou loňskou vzpomínkovou knihu PŘI LOUPÁNÍ CIBULE. Vydal Atlantis v překladu Jiřího Stromšíka.

Byl to skvělý nápad, sáhnout po ilustracích Aléna Diviše, inspirovaných v polovině minulého století tvorbou Edgara Allena Poea a vydat je v knize PÁD DO MAELSTRÖMU A JINÉ POVÍDKY. Přeložili Josef Schwarz a Ladislav Šenkyřík, vydalo Argo.

KOKTÁŠ? NEZOUFEJ! - nazvala překladatelka Alžběta Peutelschmiedová příručku o sedmi kapitolách od sedmi amerických odborníků. Charles Van Riper z Michiganské univerzity začíná svůj příspěvek větou:
"V sedmnácti má budoucnost vyhlížela značně bezútěšně - hrozně jsem koktal, dlouhé blokády v řeči doprovázely záškuby v obličeji, navíc jsem pohazoval hlavou."
A končí takto:
"Poznal jsem stovky koktavých, kteří prožili plnohodnotný život. Byli mezi nimi vědci, kazatelé, učitelé, právníci, bankéři, kteří nedovolili koktavosti, aby ovládla jejich životy a zabraňovala jim mluvit."
Příručku Koktáš? Nezoufej! vydala Grada.

Pozor, soutěž!
BBart vydal obsáhlý spis britského historika Martina Gilberta CHURCHILL A AMERIKA (překlad Zdeněk Hron) o vztahu Winstona Churchilla ke Spojeným státům (tak vzniklo spojenectví, přetrvávající dodnes). 30. listopadu 1953 oslavil Churchill devětasedmdesáté narozeniny - nazítří odletěl z Londýna na Bermudy na setkání s americkým prezidentem. Uveďte jeho jméno.

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, kterému americkému prezidentovi tehdy Churchill řekl:
"Váhám tvrdit, že z rozsáhlého oceánu země jménem Sovětský svaz, který tak málo známe a chápeme, nepochází nic než nebezpečí a ohrožení."

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Jan Balabán: Prázdniny) se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

V minulé soutěžní otázce jste měli z krátké ukázky poznat jméno autora dětských veršů. Říkadla pro celý den napsal František Hrubín.

Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
Jiří Černý z Pardubic;
Dagmar Dědičová z Brna;
Martina Keitlinghausová z Vyškova;
Věra Krausová, Praha 4;
Helena Šparlinková z Děčína;
Renata Tauchmanová, Dvůr Králové;
Josef Zámiš z Věšína.

Blahopřejeme!

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu