Knihovnička Radiožurnálu

30. prosinec 2007
Knihovnička Radiožurnálu

"Stejně jako biosféra se i svět ducha a kultury jeví jako kontinent zdevastovaný konzumentským kapitalismem. Obranu proti hyperkonzumnímu náporu mohou vztyčit jen zcela odlišné zájmy a city." V době, které jsme si zvykli říkat "mezi svátky," přišla novinka nakladatelství Prostor: PARADOXNÍ ŠTĚSTÍ od francouzského sociologa Gillese Lipovetského, aneb Esej o hyperkonzumní společnosti (přeložil Martin Pokorný).

Vyšlo 76. číslo revue PROSTOR (Společnost, politika, kultura, umění), tentokrát na téma O přepisování evropských dějin. Z necelých dvou set stran mimořádně zajímavého čtení upozorňuji na poznámku Petra Příhody "O heroismu a také o pánech Nohavicovi a Hutkovi". Velmi poučné!

Ze Slovartu přišly dvě knížky, obě od A: jednak velký ilustrovaný průvodce ARCHITEKTURA od Jonathana Glancyho (Největší budovy světa - historie a styly - architekti); kniha, ve které nahlédnete pod průčelí slavných budov. Ta druhá se jmenuje ARTRITIDA - vychází s podtitulem Zlepšete si zdraví, ulevte svým bolestem a žijte naplno. Otvírám namátkou u Kapitoly Fyzická aktivita a čtu: Pohyb je pro lidi trpící artritidou velkým přínosem. Snižuje bolest, mírní pocit únavy, udržuje pohyblivost kloubů. (Konec citátu.) Teď už jen tuto sympatickou teorii převést do praxe.

Christian Jacq, francouzský spisovatel a egyptolog, se proslavil pětidílnou epopejí Ramses. A pak se pustil do Mozarta. Knižní klub vydal VELKÉHO MÁGA - první díl tetralogie Mozart, v níž Jacq pátrá po vztahu Mozarta a svobodného zednářství. Přeložila Hana Müllerová.

Posloucháte poslední Knihovničku Radiožurnálu; další informace o knižních novinkách bude naše stanice vysílat v jiném čase.

Soutěžní otázky Knihovničky a jména výherců jsem začala archivovat v roce 1997 - od té doby to bylo 2465 výherců - přičemž mnozí z nich odpovídali pravidelně a knížku vyhráli víckrát. Zprvu převládaly odpovědi posílané poštou, teď jsou to převážně e-maily. Stovky respondentů poznám podle rukopisu. Někteří napsali jen jedno slovo odpovědi: například "Nabokov" na otázku: Kdo je vypravěčem Lolity (žádný Dobrý den, ani S pozdravem), ale častěji se stalo, že jste připsali pár slov, třeba o tom, co zrovna čtete. Měla jsem radost, že odpovídalo čím dál víc studentů středních a vysokých škol, především z Moravy.

Vůbec nejpilnější posluchači Knihovničky pocházejí z Moravy a Slezska. Jako první vždycky odpovídá (a vždycky správně) Ladislav Ševčík ze Slavičína - posílá mail dvě minuty po odvysílání noční předpremiéry Knihovničky. Oldřich Kundrát nás poslouchá v Bělehradě, máme mnoho věrných slovenských posluchačů, několik z Polska, také z Rakouska a Německa. Občas napsala celá třída nebo osazenstvo nemocničního pokoj, párkrát přišla odpověď z vězení.

A tak vám všem srdečně děkuji za mnohaletou přízeň, pracovníkům rozhlasové podatelny, kam jsem za tu dobu odnosila mnoho metráků knih pro vás a od nich do redakce zásilky recenzních výtisků, děkuji za spolehlivou spolupráci, a všem ještě jednou vzkazuji: Lidé, čtěte!

Na shledanou večer ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Valerij Paňuškin: Michail Chodorkovskij - Vězeň ticha) se jmény deseti výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

V minulé soutěžní otázce jste měli napsat, se kterým americkým prezidentem se setkal Winston Churchill 30. listopadu 1953. Správná odpověď: byl to prezident Eisenhower.

Následují jména deseti výherců knižních novinek:
Jana Bistrá, Uherský Brod;
Jan Burda z Ostravy;
Miloslav Hrkal z Tábora;
Ivo Kaplan z Liberce;
Miloslav Koreček, Hradec Králové;
Gabriela Lamichová, Znojmo;
Ladislav Muron, Frýdek-Místek;
Libor Opavský, Malenovice;
Pavla Zagorová, Frýdek-Místek;
Markéta Zubalíková z Třince.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu