Knihovnička Radiožurnálu

9. prosinec 2007
Knihovnička Radiožurnálu

Vylezl a ožralý narval obě ruce do ptačího krmítka, aby nadrobil knedlík. Ale na drobení už nezbyl žádný prostor; tak stál, funící, s knedlíkem a rukama v ptačím krmítku. Báseň Petra Hrušky se jmenuje Sídliště Kamenec. Ve sbírce AUTA VJÍŽDĚJÍ DO LODÍ ji vydal Host.

Milé posluchačky, pokud s vámi žije ve společné domácnosti muž jakéhokoliv věku, potěšte, popřípadě utěšte ho knihou ŠEST ETAP STÁRNUTÍ aneb Cesta dospělého muže k dokonalému zdraví. Práci amerických odborníků Stephena George a Kena Cainea vydal Columbus v překladu Šárky Novákové. Autoři s porozuměním i vtipem sledují muže od pozdní puberty až k věku zvanému "po šedesátce". Například v kapitole Padesátiletí mapují: vaše změny, její změny, pravidla navazování známostí, měnící se citlivost, prázdný dům, jak se vyrovnat s nemocemi, jak se smrtí, a tak dále.

Už teď se mohou těšit všichni, kdo najdou pod stromečkem velkou červenobílou knihu: ROLLING STONE - 500 nejlepších alb všech dob. Americký čtrnáctideník Rolling Stone (píše o hudbě, politice a pop-kultuře), založený v roce 1967, oslovil bezmála tři sta rockových hvězd, aby vytvořily žebříček padesáti nejlepších alb -a výsledkem je zmíněná velkokniha, stěžejní pro rockovou historii. Sestavil Joe Levy, v českém překladu Jana Rejžka vydal BBart.

Důležitou příručku zkušené odbornice z olomoucké univerzity Alžběty Peutelschmiedové MAŘENKO, ŘEKNI Ř (Aby to dětem dobře mluvilo) vydala v edici Pro rodiče Grada. Více napoví názvy jednotlivých kapitol:
Když dítě nemluví, Když dítě šišlá, Když je levák, Když dítě koktá, Když je dyslektik a Říkat Ř nestačí.

Nora Ephron, scenáristka úspěšných filmů (Samotáři v Seattlu, Když Harry potkal Sally a další) má vzácný dar sebeironie, což prokazuje v knížce NESNÁŠÍM SVŮJ KRK aneb Postřehy ze života ženy (vydal Columbus, přeložila Jaroslava Novotná). Vybírám několik autorčiných rad z kapitoly Kéž bych to věděla dřív:
Pokud vám nepadne bota už v obchodě, nebude vám sedět nikdy.
Všechno, co v pětatřiceti považujete na svém těle za ošklivé, bude v pětačtyřiceti nostalgickou vzpomínkou.
Všechno si zapisujte.
Žádná tajemství neexistují.

"Největší katastrofa v historii života na Zemi se odehrála přede dvěma sty padesáti miliony let. Během tzv. velkého vymírání vzala zasvé většina života na Zemi,"
cituji z kapitoly Hřbitov dinosaurů z knihy Briana Maye, Patricka Moora a Chrise Lintotta BANG! - Velký třesk a historie vesmíru. Srozumitelný a bohatě ilustrovaný příběh vesmíru vydal Slovart v překladu Jakuba Rozehnala.

Pozor, soutěž!
Slovart vydal i výpravnou publikaci MYTOLOGIE: seznamuje s mýty ze všech konců světa a vysvětluje i jejich sociální a kulturní vlivy. V kapitole Řecko mimo jiné čteme:
"Zeus vzal lidem oheň, ale Prométheus ukradl jeden plamen a přinesl ho na Zemi. Rozlícený Zeus přikázal Prométhea přikovat..."
Kde byl Prométheus přikován?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, kde konkrétně orel nesmrtelnému Prométheovi den co den vyklovával játra?

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Erlend Loe: Doppler) se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

V minulé soutěžní otázce jste měli z krátké ukázky poznat jméno autora a knížky. Správná odpověď: Karel Čapek - Zahradníkův rok.

Následují jména osmi výherců knižních novinek:
Ota Blažek z Brna;
Marie Hoferová, Brtnice;
Jiřina Holeňová, Praha 4;
Marie Ichová z Plzně;
Roman Knopp, Domažlice;
Miloslav Koreček, Hradec Králové;
Vítězslav Neumann z Liberce;
Romana Veselá z Třeboně.

Blahopřejeme!

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu