Knihovnička Radiožurnálu

18. září 2005
Knihovnička Radiožurnálu

Na Hradě visí vlajka na půl žerdi. Prezident v tahu. Jak teď máme žít? Pravda a láska musí zvítězit! A to je lež. Však dnes kdo lže, se nerdí. Jenom ta vlajka rdí se na půl žerdi. Sbírkou VĚTRNÍ aneb Zcestné verše (vydal Petrov) připomínáme tvorbu osmadvacetiletého nositele Ortenovy ceny - básníka Radka Malého.

Publikace ZANIKLÉ HRADY, ZÁMKY A TVRZE Čech, Moravy a Slezska po roce 1945 od Františka Musila, Miroslava Plačka a Jiřího Úlovce (vydalo nakladatelství Libri) má velký formát a na čtyři sta stran - což je výmluvný údaj. Začíná tvrzí Ahníkov (okres Chomutov) a končí Žofínem - zaniklým loveckým zámkem v okrese Český Krumlov. Kniha je štědrá na dobová vyobrazení, kresby a mapky. A František Honzák ji opatřil doslovem, který nazval, rovněž výmluvně: Zjizvená tvář české památkové péče.

"Všímám si, že mnoho Ukrajinek v našem lágru nosí na provázku kolem krku malý křížek. Pečlivě si střeží své tajemství a ťóťa Geňa mi vysvětluje, že křížky jsou vyřezané z držátek zubních kartáčků, které se kupují ve skladu."
Německá novinářka Uršula Ruminová byla v září 1952 ze západního Berlína vylákaná do východní části města (tehdy bylo rozdělené) a jako údajná špionka odsouzena sovětským vojenským tribunálem k 15 letům nucených prací. Odvezli ji do jednoho z lágrů Gulagu za polárním kruhem - do Vorkuty. Brána vydává její svědectví o sovětském koncentráku - kniha se jmenuje V ŽENSKÉM GULAGU u Ledového oceánu a přeložil ji Jaroslav Voříšek.

"Jsou kytovci inteligentní, mají kulturu a vědomí sebe samých? Na tyto otázky možná nebudeme mít nikdy definitivní odpověď. Ale delfíni a jejich příbuzní přinejmenším chápou složité situace a reagují na ně přizpůsobivě a promyšleně - zdaleka ne automaticky a stereotypně, to jest instinktivně."
Francouz Yves Paccalet byl něčím jako kronikářem týmu Jacquese Cousteaua - napsali spolu 17 knih. Paseka vydala Paccaletův TAJEMNÝ ŽIVOT DELFÍNŮ - přeložil Richard Podaný.

Tři moc pěkné knížky na tuhém papíře pro nejmenší nabízí Fragment. MEDVÍDKU, kolik je hodin? díky vmontovaným hodinám s posuvnými ručičkami naučí vaše dítě rozeznávat správný čas, MEDVÍDKU, zavážu ti mašličku je knížka s opravdovou zavazovací mašlí a konečně velkoformátová POZOR, ČERVENÁ! od Antonína Šplíchala pomůže dětem vyznat se v chaosu dopravního provozu.

Pozor, soutěž!
Jeho síla vojevůdce spočívala v rychlosti a agresivitě. Ale jako plánovač byl vyhlášený ledabylostí, navíc zásadně opomíjel faktor zásobování: vojáci jeho armád chodili bosí a strádali hladem. Jak šel čas, přestal být Korsičanem, ale pravým Francouzem se nestal. Correlli Barnett, autor životopisné knihy, která nese protagonistovo jméno (vydala Jota v překladu Jana Kozáka) ho pokládá především za demagogického politika, až pak za vojáka. O KOM JE ŘEČ?

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno muže, který v prosinci 1805 bojoval i na našem území a zemřel 5. května 1821 - údajně na rakovinu žaludku. Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail: knihovnicka@rozhlas.cz.

Na shledanou u pořadu Kniha týdne dnes ve 20 hodin 20 minut (profesor Josef Charvát: Můj labyrint světa) s vyhlášením osmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu