Klima mění fotbal. I české kluby budou muset začít myslet na životní prostředí

9. prosinec 2022

Letošní mistrovství světa zvýraznilo téma udržitelnosti ve fotbale. Mezinárodní federace FIFA a katarští pořadatelé sklidili velkou kritiku za falešné lakování šampionátu na zeleno. Velké kluby se často k otázkám dopadů sportu na klima ale chtějí postavit zodpovědněji. V novém seriálu Radiožurnálu se podíváme, jak otázky uhlíkové stopy a ekologické udržitelnosti řeší v německé Bundeslize nebo na českých stadionech.

Solární panely na stadionech, vratné kelímky nebo lepší hospodaření s vodou. Fotbalové kluby pozvolna začínají řešit svůj vliv na životní prostředí. Plány, jak podpořit ochranu klimatu, chystá také Fotbalové asociace České republiky. V příštím roce by měla mít sestavenou novou strategii udržitelnosti.

Čtěte také

Podmínky diktuje UEFA

„Nejdříve chceme provést studii s nějakou externí specializovanou firmou. Následně proběhne vnitřní připomínkové řízení a do července 2023 by měla být nová strategie, která zohlední i zelená témata. Ta bude schvalovaná výkonným výborem a posléze valnou hromadou,“ vysvětluje Lukáš Doležal, který má ve FAČR nově na starosti udržitelnost a sociální odpovědnost.

Tématu se české fotbalové organizace a kluby budou muset věnovat mimo jiné i s ohledem na nová pravidla Unie evropských fotbalových asociací UEFA. „Každý stadion bude z hlediska udržitelnosti hodnocen bodovým systémem. Aby mohl hostit akce pořádané UEFA, budeme muset splňovat kritéria,“ přibližuje.

Je to rozděleno zatím do šesti kategorií. Například pro finále Ligy mistrů budou stadiony muset splňovat ty nejpřísnější podmínky, od nakládání s odpadem, uhlíkové stopy po solární panely a tak dále.“

Čtěte také

Český fotbal zaostává

České kluby v tomto ohledu rozhodně nepatří mezi lídry, ale některé z nich už se otázce věnují. 

„Problematika energií a životního prostředí dopadá na společnost a sport v poslední době čím dál více. Proto jsme rádi, že přímo na stadionu v Edenu na střeše máme vlastní systém fotovoltaiky, jehož využití bychom chtěli do budoucna ještě více zefektivnit,“ potvrzuje mluvčí SK Slavia Praha Michal Býček.

Mluvčí Sparty Praha Ondřej Kasík téma nechce na mikrofon komentovat s tím, že v této oblasti Sparta kroky připravuje.

Měli jsme setkání UEFA v Itálii a myslím, že jsme v takovém středním proudu. Samozřejmě západní země jsou o trošku dál. Je to i tím, že je tam větší uvědomělost obyvatel než tady v Česku. Sem to teprve přichází se zpožděním třeba tři čtyři roky. Nicméně určitě to bude aktuální, hodnotí Lukáš Doležal z FAČR.

Holandsko jde příkladem

Inspirovat se české kluby můžou zejména v západní a severní Evropě. „Zjistili jsme, že řada lidí na tréninky a turnaje jezdí sama autem. Na toto se zaměřila loňská kampaň s otázkou, proč nejet na zápas společně. Můžete rovnou probrat, jak budete hrát a po zápase vás pak čeká společná cesta, takový třetí poločas za volantem,“ usmívá se Marlene Makarová z nizozemského olympijského výboru, kde má na starosti udržitelnost.

Za příklad dává iniciativu nizozemské fotbalové asociace, která má omezit cesty autem na tréninky či fotbalové zápasy. Další nizozemská fotbalová kampaň propaguje cestování na kole.

Čtěte také

Proč byste jezdili hrát fotbal autem, když je to jen několik kilometrů na kole a rovnou se přitom můžete rozehřát. V Nizozemsku máme cyklostezky a vše potřebné, takže se to snažíme propagovat,“ dodává.

V Česku udává trend FK Teplice

Že je český fotbal z hlediska enviromentálních otázek udržitelnosti spíše na začátku, potvrzuje také Emanuel Hurych z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity. Je to dáno i jeho mezinárodní prestiží, domnívá se.

„České kluby se teprve začínají věnovat enviromentálním otázkám a chovat se ekologicky. Na úrovni fotbalových klubů jako takových bych vyzdvihl příklad FK Teplice,“ vyzdvihuje úsilí severočeského klubu.

autoři: Radiožurnál , and
Spustit audio

Související