Keňa jak ji (ne)znáte

2. červenec 2010
Třetí svět

Překrásná divoká příroda a snové pláže s průzračnou vodou. To je Keňa. Chudoba, AIDS, děti s těžkým životním osudem, trauma spojené s ženskou obřízkou. I to je Keňa. O Keni krásné i kruté uslyšíte celé léto na Radiožurnálu. Seriálem exkluzivních reportáží vás provedou redaktor Jaromír Marek a Lejla Abbasová, ředitelka nadačního fondu Asante Kenya.

Keňa je stará milióny let. Dnešnímu modernímu lidstvu dala úžasný dar poznat sebe sama –archeologové tu objevili některé z nejstarších zkamenělin lidských bytostí Homo habilis (člověk zručný) a Homo erectus (člověk vzpřímený) staré 2,6 miliónů let.

V Keni najdete mnoho národních parků a přírodních rezervací. Žijí tu divoká zvířata, která jinak máte šanci vidět pouze v zoologických zahradách. Právě proto se v zemi rozrůstá turistika, která má pomáhat místním přežít a bojovat s problémy.

Lvice nese v tlamě malé lvíče

Jenže… Podle statistik tu klesá délka života. Jedním z hlavních důvodů je například syndrom selhání imunity – AIDS. Čtyři milióny dětí ve věku 6–14 let nechodí do školy – jejich rodiče na to nemají. Spousta dětí žije na ulici ve slumech (angl. výslovnost „slam“ – chudinské čtvrti na okrajích velkých měst). Život Keňanů není nijak jednoduchý.

Poznejte tak trochu jinou Keňu na Radiožurnálu

Za lidmi a jejich příběhy se do Keni vydal reportér Radiožurnálu Jaromír Marek společně se zakladatelkou a ředitelkou nadačního fondu Asante Kenya Lejlou Abbasovou, která právě v této zemi podporuje řadu veřejně prospěšných projektů.

„S reportérem Jaromírem Markem jsme navštívili nejen projekty mého nadačního fondu, ale také projekty dalších českých neziskových organizací. Zaměřili jsme se na zajímavá témata a instituce, které Keňu představují jinak, než jak ji zná běžný turista. Jsem ráda, že se tento projekt uskutečnil, protože se tak k veřejnosti dostává zatím největší mediální seriál o Keni,“ uvedla Lejla Abbasová.

Logo

Rozhlasové reportáže nás zavedou třeba do školy v jednom z největších slumů Korokocho, do vesnické školičky nedaleko Viktoriina jezera, kterou založily a vedou místní vdovy. „Největším zážitkem bylo setkání s lidmi, kteří mají v sobě obrovskou vnitřní sílu. V životních podmínkách, kdy se sami musí spokojit s málem, nezištně pomáhají druhým,“ říká reportér Jaromír Marek.

Příkladem toho je i chráněná dílna v Naroku, která poskytuje přístřeší a práci masajským dívkám utíkajícím před rituálem ženské obřízky. Dívky, které jejich kmen vydědil, se už nikdy nemohou vrátit zpět. Budeme hledat i odpovědi na otázky, jak běžná je dnes ženská obřízka a jaký názor na tento fenomén má keňská společnost i samotné ženy.

Sérii exkluzivních reportáží z Keni uslyšíte například ve Třetím světě (středa ve 22.05 hod.), který bude z velké části věnován projektům nadačního fondu Asante Kenya, nebo v Zápisníku zahraničních zpravodajů (so–ne v 10.05 a 22.05 hod.).

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, jižní Morava, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio

Více z pořadu