Když nezaplatíte, zemře

10. duben 2009
Pod kůži

Na nákazu pneumokokem u nás onemocní každý rok víc než tři stovky dětí. Deset z nich na následky infekce umírá. Většinou jsou to kojenci a batolata.

V Česku na pneumokokovou infekci zemře každý rok až deset malých dětí. Další desítky jsou trvale postiženy. Proti této nákaze existuje očkování, ale rodiče za ně musí zaplatit. Vláda zatím schválila, že by toto očkování hradily zdravotní pojišťovny, ale novelu musí posoudit poslanci. Vzhledem k současné politické situaci panují obavy, že novela, po které řadu let volají lékaři i rodiče, spadne pod stůl.

Proti pneumokokovi existuje očkování, ale je poměrně drahé. Nejmenší děti potřebují celkem čtyři dávky. Jedna stojí asi 1800 korun. O možnosti očkování ale matky malých dětí příliš netuší, zjišťujeme při náhodném dotazování v areálu dětské kliniky pražské nemocnice Motol.

A tak jdeme navštívit ženu, která o nebezpečí pneumokokové nákazy ví už své. Bydlí v Praze v malém domku spolu s devítiletou dcerou a tříletým synem. "Zhruba před dvěma roky prodělal těžkou pneumokokovou meningitidu s komplikacemi. Měl sepsi, takže má v hlavičce hadičku a operovanou hlavičku," vypráví Alena Tomasová.

Sedí na pohovce, v náručí drží svého syna. "Vypadalo to, že to ani nepřežije, ale nakonec jsme se z nemocnice dostali. Nicméně ve stavu napůl živý, napůl mrtvý, protože byl v kómatu, kompletně ochrnutý, ani nekoukal, ani se nehýbal. Jediný projev života byla reakce na bolest, takže nechtěl ani, abych ho chovala, abych se ho dotýkala. Víceméně jenom hlazení a chování, ale bez pohybu. Bylo to strašně těžké, vůbec jsem nevěděla, co bude dál," přiblížila Alena Tomasová.

"Když srovnám, co bylo na začátku, nejedl a měl hadičku v nosu, tak teď už je to zázrak, i když neběhá, nemluví, začíná se stavět na lokýtky, začíná mít zájem o okolí. Tak to je zázrak," doplnila s tím, že v současné době jí nikdo nedokáže říct, jak to bude dál. "Je to hodně na něm, na přírodě, řekl by člověk," upřesnila.

Některé děti v důsledku závažné pneumokokové infekce umírají nebo mají doživotní následky jako epileptické záchvaty, hluchotu nebo opožděný psychický vývoj, reaguje tato vystudovaná bioložka na naší poznámku o rodičích, kteří očkování svých malých dětí podle očkovacího kalendáře odmítají.

"Opravdu volíte mezi obrovským zlem, obrovským neštěstím a malým rizikem. Bohužel jsme jako lidstvo ještě nenašli cestu, jak děti stoprocentně bez rizika ochránit. Proto, když budeme při očkování říkat, že se nikdy nic nemůže stát, tak to také nebude pravda," řekla Alena Tomasová.

Zatímco se ještě před několika měsíci těšila na první krůčky a slova svého syna, teď očekává sebemenší náznak úsměvu. "Začíná hýbat nožičkami, ručičkami. Zdá se, že se začíná chtít postavit na lokýtky, eventuálně se nějakým způsobem plazit. Pohyb jde dopředu, ale je stoprocentně odkázaný na moji pomoc. Chodíme cvičit, snažíme se dělat, co se dá," dodala maminka.

0:00
/
0:00

Boj s pneumokokem komplikuje vládní krize

Vládou před pár dny prošel zákon, který má všem dětem umožnit zdarma očkování proti pneumokokovi. Nákazou u nás onemocní každý rok více než tři stovky dětí. Poslední oběť si infekce vybrala před dvěma týdny, kdy zemřelo šestiměsíční dítě. A dalo se tomu předejít účinným očkováním.

I přes účinnou prevenci, patří pneumokok k největším zabijákům na světě. Každou půlminutu mu podlehne jedno dítě. "Když pomoc nepřijde velmi brzo, často tam hrají roli minuty, tak dítě zemře," potvrzují to statistiky Světové zdravotnické organizace i slova předsedy České pediatrické společnosti Jana Jandy.

"Realita je, že pneumokokových onemocnění tak to závažných, teď mluvím o těch plicních, je nejvíce. Naštěstí je méně meningitid, to znamená zánětu mozkových blan. Samozřejmě ale jsou a jsou to závažná onemocnění. I ve vyspělých zemích je to provázeno poměrně vysokou úmrtností navzdory nejmodernější léčbě, tedy pobytu na stanicích intenzivní péče," doplnil lékař.

Česko zůstává jedou z 11 zemí Evropská unie, kde dosud plošné očkování zavedeno nebylo. A bude tomu tak i nadále. Vyplývá to ze slov současné ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové. Vládou schválená novela počítá s očkováním dobrovolným, nikoli povinným.

"Podle mých informací je to asi 85 procent rodičů, kteří jsou přesvědčeni o tom, že by využili této nabídky," uvedla ministryně.

Pneumokok je podle lékařů rok od roku agresivnější a oni přesně nevědí proč. "Na dětských odděleních nemocnic, ne jenom fakultních, ale i okresních, se v posledních letech najednou začaly vyskytovat případy zánětu plic, neboli pneumonií, které jsme dříve sice viděli, ale rozhodně ne tak často," upřesnil Jan Janda.

Novela o bezplatném dobrovolném očkování proti pneumokokové nákaze měla vstoupit v platnost už letos v lednu. "Ano, bude to stát peníze, ale pojišťovny na to jsou připraveny. Už s touto částkou počítají, takže by se proti tomu neměly nějak ozývat. Dokonce si myslím, že i v zájmu novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, která se týká očkování proti pneumokoku, by zákonu docela slušelo zrychlené čtení. To je ale na rozhodnutí sněmovny. Rozhodující a závěrečná slova tady má sněmovna. Takže si myslím, že do půl roku by zákon, pokud půjde standardní legislativní cestou, mohl platit. Ale všichni víme, jaká je teď situace. Možná právě proto by to bylo dobré zdůvodnění na zkrácené čtení. Pokud zákon nebude projednán do doby, než skončí tato sněmovna, tedy do předčasných voleb, tak spadne pod stůl a musel by být znovu projednáván vládou," přiznává šéfka ministerstva zdravotnictví, které návrh na změnu novelu předložilo.

Zvýšili jsme informovanost o pneumokokovi z 20 na 85 procent

Už dva roky v Česku funguje občanské sdružení Nahlas. Na jeho webových stránkách se dočtete, že vzniklo z potřeby informovat společnost o hrozbě pneumokokových nemocí a o možnostech léčby i o způsobech prevence. Toto sdružení založili manželé Kalovští.

Rudolf Kalovský doufá, že novela zákona o ochraně veřejného zdraví skutečně Poslaneckou sněmovnou projde. Řada lidí se na webových stránkách sdružení často ptá, zda mají počkat, až bude očkování zavedeno nebo zda mají raděj nechat své děti očkovat hned. I to je zřejmě projevem zvyšující se informovanosti o této problematice mezi lidmi. "Podle průzkumu, který jsme si nechali dělat, jsme za dva roky dosáhli zvýšení informovanosti z 20 na 85 procent," řekl Rudolf Kalovský.

Sdružení Nahlas sice nevzniklo kvůli tomu, aby sociálně slabým rodičům zajistilo finanční pomoc pro očkování jejich dětí, ale jak Rudolf Kalovský doplnil, již se setkali s velmi trýznivými případy, kdy pro tyto rodiny prostředky sehnali. "Podporujeme léčbu nebo rehabilitaci těchto dětí," upřesnil Rudolf Kalovský a dodal, že primárním cílem sdružení je zvýšení informovanosti a přimět parlament, aby novelu zákona týkající se očkování proti pneumokokovým onemocněním přijal.

V úterý 14. dubna dostane prostor legendární divadlo Laterna Magika. Existuje padesát let a za pár měsíců se stane součásti Národního divadla Praha. Nalaďte si Radiožurnál po 14. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: ela , vij , dkf
Spustit audio

Více z pořadu