Když Adonis vaří kokinistó: nedělní reportáž z tradiční řecké kuchyně provoněné masem a skořicí

Co si představíte, když se řekne kokinistó? Je to tradiční řecké jídlo. Řekové jsou ale velmi citliví, když ho někdo přirovnává k českému guláši. Naše spolupracovnice na ostrově Korfu Pavla Smetanová přemluvila svého manžela Adonise, aby kokinistó připravil k obědu. A prý se nenechal přemlouvat moc dlouho.

Můj řecký manžel Adonis rád a výborně vaří. Naše děti si většinou nadiktují, co chtějí k obědu, a kokinisto je jejich nejoblíbenější pokrm. Jsou to větší kousky hovězího masa s tomatovou omáčkou, které se tradičně jí s tlustými makarony. Adonis brousí nůž a chystá si suroviny...

Čtěte také

Kouzlo tlakového hrnce

Takže pro čtyři osoby koupím asi osm set gramů masa. Je to hovězí krkovice,“ popisuje. „Maso nakrájíš na velké kusy, ne malé. Dnes ho uvařím v tlakovém hnrci, protože jinak by to trvalo nejméně dvě až dvě a půl hodiny.“

Adonis teprve nedávno objevil kouzlo tlakového hrnce. A i když posledních dvacet let tvrdil, že není nad pomalé bublání masa v kotli, i on se nakonec dostal na stará kolena do zajetí časově úspornějšího vaření. A tak na plotnu tedy staví svůj oblíbený hrnec.

Maso se nechá dlouho vařit, nebo se kokinistó připraví v tlakovém hrnci

Naleješ opravdu dost olivového oleje. Řekl bych tak skleničku a půl – tu, co používáme na víno,“ pokračuje s přípravou. Já bych spíše řekla, že to jsou alespoň dvě a půl deci. Adonis zručně krájí cibuli, kterou musí v hrnci rozvařit. Krájí ji tedy na velké kousky. Rozpálí oheň na plotně a do hrnce pak nasype cibuli a dva stroužky česneku. Maso na tom prudce opeče, aby změnilo barvu a zatáhlo póry. Zaleje to trochou bílého vína.

Čtěte také

Rodinné přísady: sójovka a protlak

Přidávám pár kapek sojovky Kikoman. Pak přimíchám sedmdesát gramů rajského protlaku,“ prozrazuje. Pozor na druh protlaku. Musí být mírně slaný, ale i ty už se dnes prodávají v českých supermarketech. Do omáčky pak přidá dvě kůry skořice a přisype i dost skořice v prášku. Ještě malou lžičku cukru a jeden až dva bobkové listy.

Recept na kokinistó pro čtyři osoby:
800 gramů hovězí krkovice
2 deci panenského olivového oleje
1 velká cibule a 1 až 3 stroužky česneku
Sklenička bílého vína
Sójová omáčka – pár kapek
Rajský protlak slaný 70 gramů
2 kůry skořice a lžíce práškové skořice
Bobkový list
Malá lžička cukru
Sůl a pepř

Na Korfu si člověk může utrhnout bobkový list na různých místech. Adonis ho má z Garitsy. Tam jich je tolik a úplně zdarma. „Osolím a opepřím. Chce to dost pepře, a pak přidám i nakrájenou červenou papriku,“ blíží se Adonis ke konci procesu. Nakonec všechno zalije asi čtyřmi deci vařící vody. Přiklopí hrnec a nechá vše vařit asi čtyřicet minut.

Voní to opravdu báječně. Teď už jen uvařit makaróny a pak nezbývá, než mi Adonise tiše závidět.

autoři: Pavla Smetanová ,
Spustit audio

Související