Řekové slaví Květnou neděli a pochutnávají si na tresce s bramborovou kaší

Pravoslavné Velikonoce jsou letos o týden později než ty, které se slaví ve většině světa. V Řecku proto teprve teď slaví Květnou neděli. V tento den je dovoleno přerušit čtyřicetidenní půst, hodovat a pít víno. Jedinečnou podívanou si v centru metropole ostrova Korfu nenechá ujít ani reportérka Pavla Smetanová.

Před Velikonocemi zaplaví Španělsko procesí postav ve špičatých kápích. Staletá tradice stále oslovuje všechny generace

Každé bratrstvo má tradiční sváteční oděv v jiných barvách. Základ je ale stejný, sestává z tuniky, pláště zvaného capa a špičaté čepice s kápí, tzv. capirote

Květná neděle je den, kdy ve většině španělských měst oficiálně začíná týden velikonočních procesí. V ulicích pochodují tisíce kajícníků oblečených do dlouhých tunik a špičatých čepic, ze kterých je jim vidět jenom oči. Paní Catalina už těchto hávů připomínajících období inkvizice ušila stovky, ne-li tisíce.

Už od brzkého rána zvoní zvony všech kostelů v Řecku. Pravoslavná církev slaví Květnou neděli a vstupuje tak do velikonočního týdne. Lidé si na klopu připínají kříž z palmových ratolestí a cestou do kostela kráčejí po chodnících pokrytých lístky vavřínu.

Na hlavní promenádě v Kerkyře se shromažďují lidé v pestrobarevných uniformách a s dechovými nástroji v ruce. Dnes je totiž vedle Velkého pátku největší procesí v roce, ke kterému se sejde osmnáct místních uniformovaných kapel.

Bakaliaros a skordalia

Paní Maria se prodírá davem s nádobou s tradičním pokrmem. Jmenuje se bakaliaros a skordalia a je to smažená sušená treska s česnekovo-bramborovou kaší, která se jí studená.

Tradičním jídlem spojeným s oslavami Květné neděle je treska s česnekovo-bramborovou kaší

Dříve byla čerstvá ryba pro mnoho lidí drahá a nedostupná. Treska byla levnější a vždycky byla k sehnání sušená. Výborně se k ní hodí skordalia,“ vysvětluje paní Maria, proč se jí s kaší zrovna treska s kaší.

Hostina před koncem půstu

Všechny restaurace ve městě i na venkově jsou na Květnou neděli otevřené. V krásném slunečném dni se mnozí chtějí sejít venku a hospodyňky, které čeká velká příprava na Velikonoce, si také rády pro jednou oddechnou.

K tomuto tradičnímu pokrmu, který se připravuje také 25. března na Den nezávislosti, se pije převážně ouzo a víno. Pak si ti, kteří se postí, musejí na své oblíbené jídlo a pití počkat ještě týden do Velikonoční neděle, kdy čtyřicetidenní půst končí.

Treska s kaší na řecký způsob

Jak udělat výbornou tresku, se dozvídám od paní Nikolety, ženy majitele rodinné restaurace: „Tresku namočím dva dny předem a pořád vyměňuji vodu. Mezitím si udělám skordalia. Utluču česnek a brambory v hmoždíři jako za stara, potom přidám olej, citron a vodu z brambor. Tresku obalím v mouce a osmažím.“

Na Korfu není olivový olej levný. Raději si ho nechávají pro sebe, než aby ho prodali pod cenou

Olivový olej

Říká se mu například tekuté zlato a neodmyslitelně patří ke středomořské kuchyni. Olivový olej se ale přidává i do kosmetiky a využívá se třeba i ve farmacii. Co předchází jeho výrobě a jak poznat ten kvalitní? To na Korfu zjišťovala naše spolupracovnice v Řecku Pavla Smetanová.

Někteří prý dělají skordalia v mixéru, ale paní Nikoleta dává rozhodně přednost poctivé ruční práci.

Recept se zdá jednoduchý, ale já vím, že ne každému se tohle tradiční jídlo povede. Při vaření, ale nejen při něm, však nesmí podle kuchaře Manolise chybět ty nejdůležitější ingredience. „Jídlo má vždy skvělou chuť, když ho vaříš s láskou a nadšením,“ směje se a já mu dávám za pravdu a přeji požehnané Velikonoce.

autoři: Pavla Smetanová , and
Spustit audio

Související