Kdy oficiálně skončila druhá světová válka v Evropě? Víme, proč se to plete

8. květen 2020
Encyklopedie Radiožurnálu

Každý školák by měl vědět, že válka s Německem skončila 8. května. Jenže třeba ve francouzské Remeši se slaví už 7., a v Rusku naopak až 9. května.

Dvojí kapitulace

Velitelé po podpisu kapitulace Německa 7. 5. 1945 v Remeši: zleva -  Ivan Susloparov, Frederick E. Morgan, Walter Bedell Smith, Harry C. Butcher, Dwight D. Eisenhower a Arthur Tedder

Zmatky kolem data oficiálního konce války má na svědomí to, že Německo kapitulovalo hned dvakrát. První kapitulaci podepsalo 7. května 1945 právě v Remeši, kde si toto datum proto dodnes připomínají.

Za Sovětský svaz podpis pod kapitulaci připojil generál Susloparov, kterému ovšem nikdy nadřízení nepotvrdili, že má k tomuto úkonu právo. Josef Stalin trval na tom, aby Německo kapitulovalo v Berlíně, a proto se všechno opakovalo ještě o den později, tedy 8. května, v německé metropoli.

Proč Rusko slaví až 9. května?

Jak jste na tom se znalostmi historie? Otestujte, co víte o konci 2. světové války

Vnuk velitele amerických jednotek, které osvobodily Plzeň, George Patton Waters, potvrzuje vzpomínky amerických velitelů, kteří popisují, jak obyvatelé Plzeňska na americké tanky házeli čerstvě upečený chléb

Američtí vojáci v Plzni, Rudá armáda z východu, Pražské povstání – to jsou důležité momenty konce druhé světové války v českých zemích. A také dobrý důvod zopakovat si historii. Tak jen do toho.

Média byla už u podpisu kapitulace v Remeši, na zprávu se ale vztahovalo informační embargo s tím, že všichni společně oslaví konec války 9. května. Novinář Edward Kennedy, který pracoval pro tiskovou agenturu AP v Paříži, ale zprávu zveřejnil. A 8. května tak na Západě vyšly noviny s titulky hlásajícími kapitulaci.

Podpis v Berlíně se opravdu uskutečnil až 16 minut po půlnoci 9. května, nicméně platil zpětně od 23 hodin předchozího dne, tedy 8. května. Nicméně Sovětský svaz se už v té době držel a dodnes stále drží původního dohodnutého data. Ostatně podle moskevského času oba tyto termíny, tedy podpis kapitulace i začátek její platnosti, byly skutečně až 9. května.

autoři: Ondřej Himmer , and
Spustit audio

Související