Kdo se umí zeptat, uplatní se kdekoli, tvrdí zakladatel Dětské tiskové agentury a ankety Zlatý Ámos

25. červenec 2014

Dětem zasvětil Slávek Hrzal většinu svého profesního života. Po absolvování pedagogické fakulty hned přijal nabídku připravovat pořady pro děti v Československém rozhlase a televizi. K tomu asi pět let učil na základní škole. Svoje aktivity pak soustředil na činnost Dětské tiskové agentury, která vznikla z fanklubu legendárního rozhlasového Domina. A stojí také za projektem ocenění pro nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos.

„Dětská tisková agentura vznikla z dětí, které s námi tehdy v Dominu spolupracovaly, říkaly si Fanklub Domino. Dostávaly od nás různé úkoly, a tak si s námi vlastně hrály na novináře. Pořádali jsme pro ně reportážní výpravy nebo letní tábor,“ osvětluje kořeny dnešní agentury Slávek Hrzal.

Čtěte také

Začátkem devadesátých let bylo jasné, že pořad Domino v Československém rozhlase skončí. „Děti se tehdy vzbouřily, a přidali se i jejich rodiče, a řekly: Tak si budeme hrát na novináře dál bez rozhlasu. A tak v roce 1992 vznikla Dětská tisková agentura.“

Dnes je to spolek dětí a mládeže, který vydává vlastní internetové noviny, vytváří celodenní internetové rozhlasové vysílání a v poslední době děti také natáčejí audiovizuální reportáže, které rovněž umisťují na svých stránkách.

Děti na Marsu? Nic nemožného

Jedním z projektů Dětské tiskové agentury je také Expedice Mars. „Jde o konkurz na dětskou vesmírnou posádku. Vybíráme 12 dětí, které poté, co projdou jednotlivými koly konkurzu, podniknou simulovaný let na Mars,“ vysvětluje Slávek Hrzal.

„Jednou se nám stalo, že posádka během letu osmkrát ,zemřela‘, než se jí podařilo na Mars doletět,“ dodává se smíchem.

Ojedinělý projekt přinesl svému iniciátorovi kromě radosti také velmi vzácné ocenění Mezinárodní asociace kosmonautů, jehož držiteli jsou u nás pouze Vladimír Remek a právě Slávek Hrzal.

Michaela van Erne se svého hosta pochopitelně zeptala také na anketu o nejoblíbenějšího učitele České republiky Zlatý Ámos, kterou čeká letos na podzim už její 22. ročník a jejímž je Slávek Hrzal ředitelem.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: and
Spustit audio