Kde bojovali Češi za první světové války? Odpovídal historik Ivan Šedivý

15. leden 2014

Připomínáme si 100 let od první světové války, nejkrvavějšího konfliktu v dějinách. „Jednotlivé země nebyly připraveny na dlouhou válku,“ míní historik Ivan Šedivý. Jak tehdy vypadala česká společnost? Také na to se ho ptala moderátorka Patricie Strouhalová.

Před první světovou válkou byla na území dnešního Česka společnost, která se diferencovala podle profesních a stavovských zájmů. „Typické byly zejména malé komunity, které fungovaly mnohem více než dnes. Spolková činnost se rozvíjela. Proto zřejmě panovaly i lepší mezilidské vztahy,“ zamýšlí se Ivan Šedivý.

„Zbraně byly tehdy velmi mladé,“ připomíná s tím, že do první světové války zasáhly kulomety, ponorky nebo letectvo. Jenže státy neměly dostatek zbraní ani munice. „Všichni čekali, že válka bude trvat pár týdnů nebo měsíců,“ dodává.

Čtěte také

A mezi 10. a 11. hodinou mluvil historik Ivan Šedivý také o svém dědečkovi, který se účastnil bojů první světové války. „Byl důstojníkem z povolání. V 18 letech nastoupil na frontu, kde velel kulometnému oddílu,“ popisuje a zamýšlí se nad tím, jak v poměrně nízkém věku zvládal krutosti války mnohem lépe než starší spolubojovníci. „Vzpomíná na to jako na strašlivou událost, která se neměla stát, ale ne jako na celoživotní trauma,“ dodává.

Můžete i vy zjistit, jestli vaši předci bojovali na frontě první světové války? Nešlo válečnému konfliktu zabránit? A v čem změnila první světová válka vojenství? Také na tyto otázky odpovídal Ivan Šedivý.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio