Katedrála Notre-Dame vstává z popela. Na její rekonstrukci se vybralo přes tři čtvrtě miliardy eur

Už jen rok a necelý měsíc zbývá do otevření pařížské katedrály Notre-Dame. Slavnou památku a jeden z nejvýznamnějších symbolů Francie před čtyřmi lety málem zničil požár. Prezident Macron krátce nato slíbil, že Francie katedrálu opraví do pěti let. Jen málokdo tehdy věřil, že to je možné. Práce ale zdárně pokračují. Na rekonstrukci se podílí tisíc řemeslníků jak přímo v katedrále, tak v dílnách po celé Francii. Obnovu chrámu zájemcům přibližuje výstava v jeho těsné blízkosti.

Vedle katedrály se tyčí několik vysokých jeřábů, staveniště je obehnané vysokým plotem s žiletkovým drátem. Na plotě jsou umístěné fotografie a plány jednotlivých etap rekonstrukce.

Za něj, přímo ke katedrále a dělníkům, se nedostanete, ale pokud se chcete dozvědět o této historické přestavbě něco víc, tak stačí udělat pár kroků, dojít na náměstíčko před katedrálu, sejít několik schodů a prohlédnout si výstavu věnovanou rekonstrukci poničené památky.

Vedle katedrály se tyčí několik vysokých jeřábů, staveniště je obehnané vysokým plotem, na kterém jsou fotografie a plány jednotlivých etap rekonstrukce

Pulzující mraveniště

„Všude je lešení. Uvnitř katedrály vznikla nová ‚katedrála‘ ze železa, aby řemeslníci mohli zrestaurovat i ta nejvýše položená místa,“ popisuje kurátorka Lisa Bergugnatová, která má výstavu na starosti.

„Část lešení už jsme sundali, protože některé práce jsou hotové. Podařilo se nám například vyčistit klenby, které jsou teď krásně bílé. V posledním století je v takovém stavu nikdo neviděl, protože byly znečištěné.“

Nacházíme se v podzemí pod náměstím před Notre-Dame. Tady se dozvíte vše o profesích, které se podílí na rekonstrukci, ale taky o jednotlivých etapách přestavby.

„Většinu dekorací uvnitř katedrály se podařilo zrestaurovat. Vyčistili jsme klenby, pokročili jsme ve stavbě dřevěné věže, sestavujeme varhany. Teď je katedrála pulzujícím místem, kde se toho děje mnoho najednou,“ usmívá se Lisa.

Restaurátoři pracují také na obnově skleněných vitráží v jejich původní podobě

Už žádný požár

Na výstavě například zjistíte, jak řemeslníci restaurovali varhany a že je museli rozebrat a vyčistit do posední píšťaly. Narazíte tu taky na memento požáru – ohořelé části trámů a krovů. Zhlédnout můžete také krátké video reportáže z dílen jednotlivých řemeslníků. Třeba mistrů sklářů, kteří rekonstruují a renovují vitráže z katedrály Notre-Dame.

„Tohle je vitráž ze sakristie. Jde o část, která je přidružená ke katedrále. Pochází z 19. století, tedy z období restaurátorských prací, které řídil architekt Eugene Viollet-le-Duc. Tato skleněná tabule je součástí série, která znázorňuje život svaté Jenovéfy, patronky Paříže,“ ukazuje kurátorka.

Všechny zrestaurované předměty bude chránit nový důmyslný systém, který má zabránit budoucím požárům.

„Na střeše bude systém rozprašovačů, který se spustí v momentě, kdy se v katedrále objeví kouř. Budova bude vybavená taky systémem umožňujícím využití dešťové vody ze střechy,“ dodává Lisa Bergugnatová.

Kurátorka výstavy Lisa Bergugnatová před modelem katedrály

Rána do srdce Francie

Požár katedrály Notre-Dame Francouze zasáhl. Antoine po něm přehodnotil vztah ke slavné památce.

„Narodil jsem se v Paříži. Vidět, jak katedrála začala hořet, pro mě byl velmi silný zážitek. Byl to pro mě i jistý zvrat. Neměl jsem totiž moc rád dřevěnou věž z 19. století, kterou na katedrále postavil architekt Eugene Viollet-le-Duc. Pak jsem ji ale viděl hořet a padat a říkal jsem si, že byla vlastně docela krásná,“ vzpomíná.

Čtěte také

Nová dřevěná věžička už pomalu roste na střeše katedrály. Až bude hotová, tak se bude tyčit ve výšce 100 metrů.

Rekordní sbírka

Rekonstrukce katedrály je financovaná z darů, které poslali dárci z celého světa.

„Získali jsme 340 tisíc dárců, kteří nám poslali víc než 846 milionů eur. To je skutečně ojedinělé v obnově historických památek. Odpovídá to ale statusu katedrály Notre-Dame, která má výjimečné místo v srdcích Francouzů a která je známá po celém světě. Je to symbol Francie v zahraničí,“ nepochybuje Lisa Bergugnatová.

Katedrála by měla být znovu přístupná koncem příštího roku. Práce na obnově památky budou ovšem pokračovat i potom, jen se přesunou do venkovní části.

autoři: Martin Balucha , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související