Jak by při opravách katedrály Notre-Dame mohla pomoct videohra?

21. duben 2019

Až 800 stupňů Celsia měly plameny, které tento týden poničily pařížskou katedrálu Notre-Dame. Hasičům se kostru monumentální památky se základy z 12. století nakonec podařilo zachránit a svět se teď skládá na její rekonstrukci. Francouzský prezident Emmanuel Macron chce mít opravy hotové do pěti let. Významně by při nich mohla pomoct jedna francouzsko-kanadská videohra.

Je konec 18. století, velká francouzská revoluce. Z katedrály Notre-Dame je skladiště, kterým pobíhá asasín Arno Dorian, hlavní hrdina příběhu o pomstě ve videohře Assassins Creed: Unity.

Nelpíme na kamenech, ale na poselství Notre-Dame, říká šéfredaktorka Katolického týdeníku

Katedrála Notre-Dame po požáru

Chrám Matky Boží v Paříži patří k nejznámějším a nejcennějším církevním stavbám na světě. Pondělní rozsáhlý požár část katedrály zničil, díky úsilí hasičů ale nejsou škody tak velké, jaké mohly být. Celá Francie ale i tak prožívá velké trauma.

Aby vývojáři dokázali přenést hráče z teplého gauče o více než 200 let nazpátek, musí být herní design maximálně věrný. Včetně ikonické katedrály na břehu Seiny.

Assassins Creed: Unity je součást jedné videoherní série, která je známá pro svou historickou věrnost. Designérka Caroline Mousseová vytvářela herní podobu katedrály Notre-Dame dva roky. Spolupracovala při tom s historikem. Velká část katedrály ve hře je proto velmi podobná té skutečné,“ řekl Tian Wang z videoherní platformy Gamer World News pro televizní kanál Fox Bussines.

Hra především

Ani precizní 3D modelace a stovky hodin strávených u nákresů a fotografií ale vývojářům nestačily, aby přenesli do virtuálního světa přesnou kopii katedrály Notre-Dame. Jednak na to neměli povolení a pak také museli myslet především na samotné hráče.

 

U těchto mainstreamových her je první na seznamu priorit hráčský zážitek,“ podotýká herní publicista Ondřej Trhoň. „Říkají tomu postcard effect. To znamená, že se lidi budou ve hře rádi fotit a sdílet to na sociálních sítích. Historická přesnost a věrnost je až na druhé koleji.“

Příkladem může být třeba zřícená věž, která ve hře neodpovídá své skutečné podobě na konci 18. století. „Vývojáři využili její moderní podobu, a právě to by mohlo nakonec při rekonstrukci pomoct,“ říká Tian Wang s tím, že v době velké francouzské revoluce byla mnohem menší.

Škola hrou?

Počítačová hra Attentat 1942 je první svého druhu, tvrdí čeští tvůrci. Získá herního Oscara?

Z počítačové hry Attentat 1942

Česká počítačová hra Attentat 1942 míří na prestižní soutěž Independent Games Festival v San Francisku. Tu v herním světě přirovnávají k filmovým Oscarům. Hra zaujala porotu především precizností, s jakou popisuje život ve 40. letech 20. století. Vytvořil ji tým expertů z Akademie věd a Univerzity Karlovy v Praze.

Mainstreamové hry jako Assassins Creed se snaží navodit co nejlepší historickou atmosféru. Některé z nich jsou dokonce koncipované jako výukové a jsou pro studenty vítanou učební pomůckou.

Zlepšují takzvaný recall, tedy zpětné vybavování si informací, a mohou ukázat věci v kontextu,“ říká herní publicista Ondřej Trhoň a jako příklad uvádí sérii komiksových simulací Československo 1938–1989.

Dějiny na vlastní kůži

Před lety ji na Rádiu Wave představil vedoucí projektu Vít Šisler z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy: „Simulace umožňují studentům prožít některé klíčové okamžiky českých a československých soudobých dějin z pohledu jejich aktérů, a tím je dovést k hlubšímu porozumění komplexním sociálním, politickým nebo kulturním souvislostem.“

Projekty jako Československo 1938–1989 ukazují, že hry nemusí jen bavit, ale mohou i vzdělávat. Francouzům v případě Assassins Creed: Unity třeba pomohou znovu dostavět gotickou pýchu města na Seinou.

autoři: Matěj Skalický , and
Spustit audio

Související