Karnevalový New Orleans má za sebou korálkové šílenství

New Orleans má za sebou dvoutýdenní intenzivní karnevalovou sezónu. Takzvané Mardi Gras zakončily den před Popeleční středou největší průvody a oslavy lidí v kostýmech. Každá přehlídka alegorických vozů a pochodových kapel končí slavnostním plesem všech zúčastněných. Reportérka Julie Urbišová se vydala na jeden z nich.

Být součástí karnevalového průvodu je zážitek na celý život, říká se v New Orleansu. Díky kamarádovi Ahmetovi, který jen kvůli Mardi Gras přiletěl na víkend až z New Jersey, mám možnost být skoro u toho.

Čtěte také

S pozvánkami, na kterých stojí velkými písmeny napsáno, že vstup je možný jen v róbě až na zem v případě žen a ve smokingu v případě mužů, vcházíme s jeho ženou Šebnem do neworleanského konferenčního centra.

Na karnevalovém plese budeme společně čekat na příjezd průvodu do budovy, kterým slavnostní večer vyvrcholí.

Barevný déšť

Jezdci na alegorických vozech mají už za sebou spektakulární jízdu městem, během níž davům v ulicích vyházeli všechny plastové korálky a hračky

Je tady, odhaduji, nejméně tisíc lidí a další minimálně tisícovka přijede na alegorických vozech. Spolek Orpheus, pojmenovaný po řeckém hrdinovi s mimořádnými hudebními schopnostmi, má 1500 členů a v New Orleansu patří k největším.

Poté, co přehlídka vedená zdejšími středoškolskými dechovými kapelami projde čtvrtí Uptown, stáčí se přes široký bulvár Canal Street ke konferenčnímu centru. V tento okamžik mají takzvaní jezdci na alegorických vozech za sebou spektakulární jízdu. Davům v ulicích už vyházeli všechny plastové korálky a hračky, a u sebe mají už jen speciální dárky určené svým nejbližším.

Kamarádka Šebnem zažívá Mardi Gras podruhé v životě a raduje se, že od pána vedle dostala celý ještě zabalený balík korálků.

Suvenýr pro každého

V 11 hodin večer už dámy dávno vyměnily vysoké podpatky za balerínky nebo přímo tenisky. To, co si my v Česku představujeme pod pojmem ples, zdaleka neznamená to samé v New Orleansu. Nečekejte společenské tance ani tombolu, zato vás ohromí nadšení dospělých všech generací a jejich dětinská radost z čehokoli, co jim přistane v rukou.

Čtěte také

Padesátiletá členka průvodu Jane, která s námi po jeho skončení usedla u jednoho stolu, přiznává, že nejvíce lidé ocenili speciální skleněné korálky. Ty nerozdává každý, jsou vzácné a na rozdíl od plastových, které hned po skončení Mardi Gras skončí v koši, si ty skleněné obyvatelé New Orleansu nechávají na památku.

Je ráno poté a doma to v dětském pokoji šustí korálky. Taky pamatujete, jak jste jako děti vstávaly, a zatímco rodiče po plesu ještě vyspávali, vy jste po domě hledaly, co vyhráli v tombole? Tak tady v New Orleansu je to mnohem jednodušší – výhra je jistá, z karnevalu si každý něco odnese.

Na planetu se nikdo neohlíží

Korálky jsou neodmyslitelnou součástí neworleanského karnevalového veselí

A kamarád Ahmet? Na svou jízdu teplým únorovým večerem jen tak nezapomene. „Asi nejzajímavější z toho všeho bylo pozorovat reakce lidí a hlavně dětí, jak křičí a snaží se za každou cenu něco získat. A když jim něco hodíte, hned to hodí na zem nebo do tašky a dožadují se dalších.“

Pravda, neworleanský karneval je vše, co si umíte představit, jen ne ekologickou atrakcí. Po skončení má každá domácnost minimálně pět velkých tašek nacpaných zbytečnostmi. A ne všichni vědí, že se například plastové korálky dají recyklovat. V naší domácnosti najdou ještě další uplatnění – jsou přece skvělým dárkem pro české kamarády našich dětí.

autoři: Julie Urbišová , and
Spustit audio

Související