Karla Štěpánková

27. červenec 2009

"Za celý rok jsem neměla jedinou negativní zkušenost," odpovídá Karla Štěpánková z ministerstva zahraničních věcí na otázku, jak se jako žena cítila v muslimském světě. V minulém roce pracovala jako členka civilní části provinčního rekonstrukčního týmu v afghánském Lógaru, a tak si s Lucií Výbornou v Dopoledním Radiožurnálu povídala hlavně o tom, jaký je život v této válkou zasažené zemi. Ve středu 29. července bude hostem Anna Matušková, odbornice na metody politického marketingu.

Hory a nedotčená příroda - to byly hlavní důvody, proč se poprvé vydala do Afghánistánu. Okouzlili ji ale také místní lidé a jejich kultura - jejich přímočarost, opravdovost a otevřenost byla, jak říká, jednou z věcí, které ji do této země přivedly zpátky.

V Afghánistánu nejprve působila jako spolupracovnice Člověka v tísni, spolu s kolegy dokumentovala tamní projekty této organizace. Po návratu dostala nabídku odjet do Afghánistánu jako členka civilní části provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru, tedy do konfliktem nejvíce zasažené oblasti.

"Měla jsem poměrně jasnou představu, jak to v Afghánistánu vypadá, a proto jsem se tam chtěla vrátit. Ta země mi přišla zajímavá, fascinovala mě. Ale o tom, jak konkrétně bude vypadat život na vojenské základně, jsem měla představu skoro nulovou," popisuje Karla Štěpánková pocity, se kterými na misi odjížděla.

Během ročního působení se jim podařilo navázat dobré vztahy s místní správou i se samotnými obyvateli a úspěšně zrealizovat četné projekty. Co hodnotí Karla Štěpánková jako největší úspěch?

"Snažili jsme se vysvětlovat, že Češi, i když tam působí přes dvě stě vojáků, tam nepřišli bojovat, ale pomáhat Afgháncům a afghánské vládě, přišli tam stavět školy, opravovat nemocnice, silnice, mosty... A zároveň jsme si vyjasnili to, že nesplníme všechny sny a přání, které místní lidé mají. Kromě všech zrealizovaných projektů je ta vzájemná důvěra asi největší úspěch," shrnuje Karla Štěpánková.

Projekty české mise a různé podoby života v Afghánistánu se snaží přiblížit také výstava, která je v těchto dnech k vidění v pražském obchodním centru Palladium. "Slibujeme si od ní to, že se lidé dozví nejenom to, co Češi dělají v Lógaru a v Afghánistánu, ale také o tom, jak Afghánistán vůbec vypadá, jak Afghánci žijí, jak děti tráví volný čas nebo jak vypadá afghánský bazar..." uzavírá pracovnice ministerstva zahraničí.

Karla Štěpánková v rozhovoru mluvila také o tom, jak přijímají Afghánci pomoc ze zahraničí, jak vypadá život žen a dětí v současném Afghánistánu a jak se zlepšily životní podmínky běžných obyvatel za dobu působení zahraničních misí v zemi. Její odpovědi na tyto i další otázky si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Po 11. hodině odpovídala Karla Štěpánková také na dotazy posluchačů v on-line rozhovoru.

autor: and
Spustit audio