Karel Janák

4. říjen 2009

Už v sedmé třídě věděl, že chce být režisérem, přesto vystudoval fakultu jaderné fyziky. Dnes se filmem úspěšně živí. Režisér Karel Janák, známý především svými teenagerskými komediemi Snowboarďáci nebo Rafťáci, si v nedělním Víkendovém Radiožurnálu povídal s Václavem Žmolíkem o své cestě k filmu, o úspěchu svých dosavadních projektů i o tom, v čem jiný je jeho nový film Ať žijí rytíři. V pondělí 5. října budou hosty Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř.

Je držitelem ocenění Český lev za divácky nejúspěšnější film za svůj první celovečerní snímek Snowboarďáci, který je svou popularitou přirovnáván ke kultovnímu filmu Sněženky a machři. Na začátku přitom nic nenasvědčovalo tomu, že by mělo jít o jeden z divácky nejoceňovanějších filmů desetiletí.

"Ten film jsme dělali pro radost. Doufali jsme, že nějaké diváky mít bude, ale nečekali jsme, že to bude taková šlupka," popisuje Karel Janák. Pro český film v tomto svém režijním projektu také poprvé objevil talentovanou hereckou dvojici Vojta Kotek a Jiří Mádl.

"Hledali jsme mezi lidmi tak říkajíc z ulice a našli jsme Jirku Mádla, který předtím nikde nehrál," vysvětluje režisér a pokračuje: "Už když jsem ho viděl poprvé, tak jsem si říkal, že je to úžasný talent, ale nevěděl jsem, jestli má na to utáhnout celý film, když nikdy nehrál. Nebyl jsem si jistý." Nakonec se rozhodl spojit nově objevený herecký talent s již zkušenějším mladým hercem Vojtou Kotkem a ukázalo se, že dvojice u diváků zafungovala.

Po úspěšné sérii Snowboarďáci - Rafťáci - Rock podvraťáků si dal tvůrčí pauzu. V těchto dnech jde do kin jeho nový rodinný film Ať žijí rytíři. O čem je a co nového oproti uvedené sérii divákům nabídne? Jakého zahraničního herce by Karel Janák rád obsadil do některého ze svých filmů? A měli jeho filmy úspěch i v zahraničí? Také na to se režiséra ptal Václav Žmolík a vy si jeho odpovědi můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Karlem Janákem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.