Karel Čáslavský

28. říjen 2011

Nakrémovat si boty prezidentem Masarykem nebo Gretou Garbo? Nejde o žádné sci-fi. „Většina prvorepublikových filmů se později dostala do mixů, z nichž vznikaly krémy na boty,“ vysvětluje v rozhovoru s Lucií Výbornou filmový historik Karel Čáslavský.

Ze všech filmových záběrů, které v období první republiky vznikly, se jich do dneška dochovala pouhá pětina. „Kupříkladu nic, co neslo název Masaryk, se nedochovalo,“ připomíná filmový historik, že se první československý prezident po roce 1948 ocitl v nemilosti úřadů.

Filmové záběry s takovým Masarykem, ale například i s Miladou Horákovou se až dodnes mohly zachovat vlastně náhodou – dostaly totiž místo názvu pouze číselné označení. „Kupříkladu číslo 258 značí Masaryka v Lánech,“ uvádí Karl Čáslavský příklad.

Záběry s Masarykem však nebyly jediné, které musely být před úřady ukrývány. „Kupříkladu kopie s procesem Slánského existuje jediná. Dal jsem jí název Salzburg a 20 let jsem na této krabici měl nohy pod stolem. Pod svícnem bývá největší tma,“ směje se filmový historik.

Lucie Výborná s Karlem Čáslavským ve studiu

Filmový archív dokázal od zničení uchránit celou řadu záběrů. Jaké krycí názvy se kromě číselných signatur objevovaly? Také na to se Lucie Výborná svého hosta zeptala. Padly však i další dotazy. Kolik toho vlastně celuloidový pás vydrží? A proč Karel Čáslavský tolik obdivuje prvního československého prezidenta Masaryka?

Záznam celého rozhovoru s Karlem Čáslavským a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.