Kam pojedou Češi na dovolenou v letošním roce

1. leden 2004
Trendy

Letos přijede do České republiky více zahraničních turistů, než loni, také Češi budou cestovat častěji. Takové jsou předpovědi agentury Mag Consulting, která situaci na trhu cestovního ruchu soustavně sleduje. Jaroslav Skalický má podrobnosti.

Stále více rodin si dovolenou v zahraničí může dovolit, a tak se na ni letos podle odhadu vydají asi 3 miliony 600 tisíc Čechů, což bude přibližně o 100 tisíc víc, než v roce 2003.

Jaromír Beránek : Zvýšily se příjmy domácností, došlo k určitému oživení ekonomiky a v životních prioritách stále větší význam sehrává výjezdová dovolená našich občanů do zahraničí.

...říká Jaromír Beránek, ředitel agentury Mag Consulting.

Jaromír Beránek: Naprostá většina cílových destinací drží ceny, nebo došlo jen k nepatrnému zvýšení, předpokládáme, že budou ceny stabilní, pochopitelně se bude rozhodovat v~těch zájezdech na poslední chvíli až v tom daném okamžiku. My předpokládáme že dojde pouze k velmi mírnému zvýšení v daném rozmezí někde kolem tří až pěti procent.

Poroste opět poptávka po zájezdech do Středomoří, kam je možné cestovat vlastním vozidlem - tedy hlavně do Chorvatska a Itálie. Zájem bude také o cenově zajímavý Egypt, Tunisko, ale i Bulharsko. Oblíbené zůstanou tradiční oblasti jako je Řecko, Španělsko a ostrovy ve Středozemním moři. Absolutní jedničkou v zájmu českých turistů zůstane i pro letošek Chorvatsko.

Zdeněk Honek: Podle statistiky Chorvatů a nakonec i české se do Chorvatska nakonec vypravilo kolem miliónů občanů různými způsoby, s cestovními kancelářemi, soukromě a podobně. Já si myslím, že tento počet je stabilizovaný a že už se asi zvětšovat nebude, zvlášť z důvodů že někteří lidé čerpají svou dovolenou v exotických zemích, jezdí přes zimu do destinací, které jsou turisticky zajímavé a přes léto zpátky se vrací do oblíbeného Chorvatska?

....tvrdí generální ředitel cestovní kanceláře Vítkovice Tours Zdeněk Honek. Turisté podle něho Chorvatskou dobře znají a hledají nové možnosti, jak na Jadranu prožít zajímavou dovolenou.

Zdeněk Honek: Jednak lidé se vracejí k letadlům, to znamená k letecké dopravě. Ona je rychlá, je spolehlivá a když se létá se spolehlivými leteckými společnostmi, tak to vždy všechno funguje. Za druhé je to návrat k pobytům v přírodě a to do dřevěných bungalovů. Pokud dřevěné bungalovy mají dvě, nebo tři místnosti plus terasu, tak lidé to daleko více berou a jsou daleko více spokojeni,než z pobytů v hotelích.

Podle Jaromíra Beránka bude i letos nabídka zájezdů převyšovat poptávku, přestože z trhu zřejmě některé nepojištěné cestovní kanceláře zmizí.

Jaromír Beránek: V současné době již je zcela jisté, že naprostá většina cestovních kanceláří, těch rozhodujících, zdravých, bude pojištěna. Já se osobně domnívám, že nebudou pojištěny jen desítky cestovních kanceláří a v žádném případě se nesníží nabídka, spektrum výběru cestovních kanceláří a cílových cest.

autor: jas
Spustit audio

Více z pořadu