Jsem „smetanovec“, říká o sobě pěvec Adam Plachetka. Na novém albu si vyzkouší i basovou polohu

10. září 2018

Operní pěvec Adam Plachetka patří k současné operní špičce. Je stálým členem vídeňské státní opery a pravidelně hostuje na světoznámých scénách. Na svůj domov ale nezapomněl.

Právě Adam Plachetka totiž nedávno se svou ženou Kateřinou Kněžíkovou nazpíval árie z oper Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany. Album nyní vychází pod názvem Každý jen tu svou. 

Je opera světem bohémů, nebo chladných kalkulantů? Prozradil pěvec Adam Plachetka

Adam Plachetka zavzpomínal na své začátky ve Vídeňské státní opeře

Vídeňská státní opera má prázdniny a i operní zpěváci mají volnější program. Můžou nechat hlas jen tak odpočívat? Pěvec Adam Plachetka přirovnává svou profesi ke sportu. „Hlasivky začnou zapomínat,“ tvrdí.

„Zpívat duety s vlastní ženou je fajn, dřív jsme spolu vystupovali hodně často. Snažíme se plánovat další kolo, abychom se občas viděli na jevišti,“ usmívá se.

Skladby na společné album vybírali jak jinak než společně. „Na tomto cédéčku jsem dokonce i ‚hrábl’ mimo svůj obor, tedy do basových rolí. Předem už trochu očekávám, že to spousta lidí těžce ponese,“ směje se.

Jak v rozhovoru s Janem Pokorným zdůrazňuje, on sám se považuje za „smetanovce“, Bedřicha Smetanu totiž rád poslouchá i zpívá. „Dvořák tolik na hlas nehleděl. Naopak když se Smetana udělá dobře, může orchestr hlas krásně doprovázet a všichni jsou spokojení.“

autoři: Jan Pokorný , als