Jsem přesvědčen, že článek Hitler je gentleman skutečně existoval, říká advokát Miloše Zemana

Výrok Miloše Zemana, podle něhož novinář a spisovatel Ferdinand Peroutka napsal, že Hitler je gentleman, se dosud nepodařilo potvrdit. Vnučka Ferdinanda Peroutky neuspěla s žalobou na stát kvůli zmíněnému výroku. Měla by nést náklady soudního řízení, jak žádá prezidentův právník? A mohou si od teď prezidenti říkat ve své funkci co chtějí, tedy i nepravdy? Také na to se ptá Marie Bastlová advokáta Marka Nespaly, který Miloše Zemana zastupuje.

„Ten soud trvá už dlouho a my ho považujeme v podstatě jako spor pro spor, protože já už jsem na jeho začátku říkal, že takto se žalovat nemá. Je uměle protahován a z toho důvodu jsme s klientem dospěli k závěru, že už by měl mít ten výsledek taky nějaký výchovný efekt,“ vysvětluje prezidentův advokát.

Podle něj nebylo v celé záležitosti postupováno správně. „Já jsem od samého počátku tvrdil, že takto podat žalobu nelze. Paní Kaslová si byla vědoma, že nemůže žalovat prezidenta republiky, tak poměrně nelogicky zažalovala prezidentskou kancelář, která být žalována nemůže už vůbec.“

Lež je vědomě uvedená nepravda a prezident republiky trvá na tom, že tento článek svého času četl.

Marek Nespala

„Jsem přesvědčen, že měla být podána ústavní stížnost proti jinému zásahu veřejné moci. Oponenti budou tvrdit, že to lze až po vyčerpání všech opravných prostředků, ale za znalosti současné judikatury je potřeba konstatovat, že prezidenta republiky prostě před obecnými soudy žalovat nelze,“ vysvětluje a dodává, že: „Prezident v této konkrétní věci žádné právní normy stanovené pro výkon své veřejné funkce neporušil.“

Celý obsah časopisu Přítomnost je digitalizován a dostupný v archívech. Po sporném článku pátralo mnoho badatelů a historiků, ale marně. „Několikrát jsem o tom s prezidentem hovořil a nemám jediný důvod mu nevěřit. Už jenom kvůli tomu, že další články byly mnohem a mnohem horší. Prezident republiky vyslovil své politování nad tím, že na této konferenci (u příležitosti 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, pozn. red.) nehovořil o nich,“ říká Marek Nespala. 

autoři: Marie Bastlová , vla

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.