Joseph Balaz

9. květen 2008

Podnikatel ve stavebnictví a ředitel České vzdělávací a dobročinné společnosti New Yorku Joseph Balaz si v pátek s Lucii Výbornou povídal o historii a opravě České národní budovy v New Yorku i o životě českých krajanů v tomto městě. Přiblížil své podnikání v USA a zmínil se také o současné hypoteční krizi v USA. V sobotu 10. května bude hostem slovenský herec a režisér Martin Huba.

Joseph Balaz emigroval v roce 1982 nejdříve do Německa, potom do Kanady a odtud do USA. Žije v New Yorku, kde úspěšně podniká ve stavebnictví. V současnosti se podílí na opravách České národní budovy v New Yorku. "Přiznám se, že jsem vůbec nežil typickým krajanským životem, neznal jsem mnoho lidí českého a slovenského původu na Manhattanu. Když jsem se dostal k Národní budově, tak jsem zjistil, že je tam něco krásného, že to není jen ta stavba, ale historie kolem toho - prostě srdce, co do toho lidi dali," vysvětlil dnešní host svůj zájem o krajanské dění.

Za přestavbu České národní budovy v New Yorku zaplatí stát téměř 800 miliónů korun - téměř třikrát víc než vláda před šesti lety schválila. Kde se stala chyba? "Když se staví mnoho let, tak se peníze navýší, i ceny materiálu jdou nahoru. Problém je také v tom, že místní stavební legislativa není tak úplně čitelná, není jednoduchá a prodražuje to," vysvětlil Balaz. Připomněl také, že krajanská komunita darovala Českou národní budovu českému státu. "Jde teď o to, aby se její význam postavil na její historii, aby to byla výkladní skříň České republiky - kultury, obchodu a podobně," dodal podnikatel.

V poslední době se hovoří o hypoteční a developerské krizi v USA. "Celoamericky to znamená to, že se postavilo například mnoho rodinných domků - relativně ne drahých - na spekulaci. Teď bude trvat nejméně rok a půl než trh dokáže tuto nadvýrobu absorbovat. Konkrétně Manhattanu se to v současné době netýká. Ceny nemovitostí jsou tam stále 'střeleně nadstratosferické'," vysvětlil Joseph Balaz, jehož kancelář staví a projektuje především pro bohatou klientelu. "My jsme možná ze 60 procent terapeuti a ze 40 stavitelé. Protože proces stavby rezidence za mnoho miliónů dolarů přechází přes rituály, kde se hovoří i o věcech, které vůbec nejsou relevantní. Je to opravdu terapie," dodal úspěšný podnikatel.

autor: kbr
Spustit audio