Johanka z Arku: O dětství dívky, která zachránila Francii, se mnoho neví

Zachránila Francii, skončila na hranici a později byla prohlášena za svatou. Johanka z Arku se narodila právě před 600 lety. Co dělala, než se stala legendou? A slavíme vůbec správný den?

Na počátku následující reportáže byl dopis, který mi přišel od Ladislava Prchlíka z Ostravy-Hrabůvky. Reagoval na mou reportáž ze severní Francie o Matyáši z Arrasu, kde se ukázalo, že sami obyvatelé tohoto města o slavném rodákovi mnoho nevědí.

Známá díky filmu

Pan Ladislav se v dopise zamýšlí nad nízkým povědomím o historických postavách evropských dějin. Navrhuje, abychom připomněli další významnou postavu. Narodila se právě před 600 lety. Touto postavou je Johanka z Arku.

Její příběh je téměř notoricky známý, a to i díky filmu Luca Bessona z roku 1999. Ví se o ní hlavně to, jak se postavila do čela francouzských vojsk, zadržela Angličany a ti ji pak v Rouenu upálili. Už méně známé jsou roky jejího života, v nichž ještě nebyla tou známou charismatickou dívkou.

Rodný dům Johanky dnes vypadá jinak

„Film o Johance z roku 1999 je hodně vzdálený skutečnosti,“ říká průvodkyně v muzeu Johanky z Arku Severine Perrin v její rodné vesnici Domremy la Pucelle. Ví, že si producent nedělal ambice natočit historický film, ale některé scény z Johančina dětství i krajina, kde měla vyrůstat, opravdu nekorespondují s historií. Té se však můžeme skoro dotknout v rodném domě Johanky.

Dům se šikmou střechou stojící mezi budovou muzea a kostelíkem svatého Rémyho je určitě rodištěm Johanky z Arku. Dnes už nevypadá jako dům z 15. století. Nikdy totiž nebyl opuštěný a až do začátku 19. století, kdy jej koupil stát, se v něm střídali majitelé.

Dům je kamenný, což v časech Johanky nebylo běžné. Tehdy byl nejspíš z hrázděného zdiva plněného lepenicí slámy a hlíny. Na střeše nejspíš ležely slaměné došky, možná dřevěné šindele. Pokud měl dům už tehdy první patro jako dnes, užívalo se jen ke skladování krmiva pro dobytek.

Tuto světnici Johanka sdílela se svou sestrou

V domě Panny orleánské

Jsme v první, největší místnosti, která se považuje za místo narození Johanky. Kdysi sloužila jako světnice, kuchyň a zároveň místnost, kde spali rodiče. Tam se rodina scházela až večer k jídlu.

Dnes dům stojí osamoceně. V 15. století však víska Domremy měla třicet chalup. Otec Johanky byl na svou dobu bohatý sedlák. Vlastnil dokonce půdu, kterou pronajímal.

Jeho dům měl tři další místnosti. Spíž, pokoj pro tři Johančiny bratry a pokoj pro Johanku a její sestru.

Ptáte se, jak je možné říci s jistotou, že právě tady se Johanka z Arku narodila? Ona sama totiž při soudním procesu přesně popsala, kde vyrůstala a kde stojí dům jejího otce. Po rehabilitačním procesu, 25 let po její smrti, se označení „dům Panny orleánské“ s touto nemovitostí táhlo všemi kupními smlouvami.

Kolik jí bylo let, se přesně neví

Moje průvodkyně po rodném domě Johanky Severine Perrin přiznává, že dnes už není vůbec jisté, jak to v Domremy v Johančiných dobách vypadalo. Navštěvuje se symbolické místo, vesnice, kde přišla na svět. Návštěvníci obdivují výhled do údolí Mázy, který se kdysi naskýtal i Johance.

Rodný dům Johanky z Arku dnes vypadá jinak než v 15. století

Jisté dokonce není ani to, jestli se narodila právě 6. ledna 1412, jak se říká. Tehdy totiž neexistovaly žádné matriky nebo úřední záznamy. Rok by přibližně odpovídal. Svátek Tří králů však podle paní Severine zvolila církev jako den narození Johanky až dodatečně.

Při soudním procesu v roce 1431 položili Johance otázku, kolik jí je let. Doslova řekla, že je jí kolem 19. Mohla se tedy narodit v roce 1411, 1412 nebo také 1413. S jistotou se to však říct nedá.

To abbé Lambert, farář nové baziliky Johanky z Arku stojící nad vesnicí, nemá o roku narození slavné Francouzky pochyby. Dokazují to podle něj i výpovědi svědků v rehabilitačním procesu.

Její snaha o mír byla zázračná

V kostelíku svatého Rémyho, který stojí hned vedle domku Johančiných rodičů, byla brzy po narození Johanka pokřtěna. V tomto případě však abbé určitou nejistotu připouští.

Tady byla Johanka pokřtěna

Kamenná křtitelnice v rohu kostela je asi ze 14. století. To je možná i místo, kde malou Johanku pokřtili. Pravděpodobně to bylo tady, ale jisté to není. Vesnice Domremy tehdy nebyla farnost, patřila pod kostel v nedaleké obci Greux. I sama Johanka tvrdila, že pochází z tamní farnosti.

Johanka prý slyšela hlasy, které jí daly za úkol zachránit Francii. Odvážným útokem prolomila obležení Orléansu a přiměla Angličany k ústupu. Byl to opravdu zázrak, kterým tehdy Johanka zvítězila?

„Nevím, jestli se při té bitvě stal zázrak. Podle mě k němu došlo dřív. Zázrak byl, že se mladá dívka rozhodla riskovat svůj život, aby se jí podařilo nastolit mír. Tomu říkám zázrak,“ soudí abbé.

autor: pan
Spustit audio

Související