Jitka Rychtaříková

19. říjen 2009

Podíl lidí starších 65 let je v současné české populaci jedním z nejnižších v Evropě. Předpovědi demografů však varují - počet starších lidí bude v nejbližších letech výrazně narůstat. Nejen o stárnutí naší společnosti si s demografkou Jitkou Rychtaříkovou, předsedkyní České demografické společnosti, v pondělním Dopoledním Radiožurnálu povídala Lucie Výborná. V úterý 20. října bude hostem novinář a komentátor Jan Petránek.

Demografové Evropu před stárnutím varují už delší dobu. Česká republika by se měla v blízké budoucnosti dokonce ze země s jedním s nejnižších podílů osob v důchodovém věku stát jednou ze zemí s nejvyšším průměrným věkem obyvatelstva v Evropě. Jak je to možné?

"Výhledově se bude snižovat úmrtnost, což je samozřejmě úspěch moderní medicíny, a budeme se nízkou úmrtností přibližovat nejvyspělejším zemím. Ale protože máme také velmi nízkou plodnost, tak paradoxně dnes nejmladší populace v Evropě se stanou nejstaršími. A bude mezi ně patřit i Česká republika," vysvětluje Jitka Rychtaříková.

Společně s Polskem a Slovenskem, které čeká podobný vývoj, se musíme na tuto situaci připravit. Právě stárnutí populace a situace rodin s dětmi jsou proto nejčastějšími otázkami, které v posledních letech demografům kladou politici.

V současné době statistiky hovoří o průměrném počtu 1,5 dítěte na jednu ženu, což přibližně odpovídá i celoevropskému průměru. Minimální počet, který by zajistil demografickou stabilitu, jsou přitom děti dvě. "Zmenšují se nám tak vlastně i budoucí počty matek, které tím pádem produkují ještě méně dětí. A tato spirála se postupně zrychluje," přibližuje katastrofické scénáře demografů Jitka Rychtaříková.

Pokud by se tak demografické statistiky zastavily na současných číslech, hrozilo by České republice podle nejčernějších demografických předpovědí, že kolem roku 2300 by měla pouze 65 tisíc obyvatel.

Jitka Rychtaříková si však v rozhovoru s Lucií Výbornou nepovídala pouze o nepříznivých vyhlídkách naší společnosti. Vysvětlila například, čemu vděčíme za fakt, že v současné době jsme stále ještě jednou z nejmladších společností v Evropě, nebo jaké jsou největší mýty o demografii. Hrozí nám třeba tolik obávaný příliv obyvatel z Asie nebo muslimských zemí? I na tyto otázky odpovídala Jitka Rychtaříková a její odpovědi si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jitkou Rychtaříkovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.