Jít a hledat El Dorado

Samozřejmě ne pěšky. El Dorado tak, jak ho můžete navštívit, je pár budov uvnitř nevadské pouště, asi dvě hodiny cesty autem od Las Vegas. Výchozím bodem pro prohlídku onoho proslulého "Zlatého města" je stavení, které hlídá obrovitá kočka. Černá, samozřejmě. Uvnitř je pak obchůdek s dobovými suvenýry. Abychom si udělali představu o životě, jaký se tady vedl, odvážejí nás k ohradě s koňmi. Nasedáme do kovbojských sedel a pouštíme se dovnitř, do kaňonů.

Koně se v řadě proplétají mezi kaktusy. Ten můj porušuje přísný zákaz pastvy a okusuje je. Zpátky asi pojedeme po stopě koňských zubů. Okolí vypadá neobydlené a pusté, až na podivné díry v zemi. Jak nám vysvětluje průvodce, jsou to zlaté doly - v těch děrách se těžilo, bydlelo i spalo. A skutečně - když do ústí jedné z nich, označené cedulí "Private" zasvítí sluníčko, je vidět kovovou postel. Jak tady mohl někdo žít?

Těžko. Hned za zatáčkou je potůček, křoví a dokonce je slyšet i nějaké ptáky, jídlo i voda tedy zřejmě byly k sehnání na místě. Dalšího už nebylo nic - jen zlaté nuggety.

Cesta se stáčí na vyhlídku nad kaňonem řeky Red River. Tam se ale nedostanu. Kůň má strach z výšek a odmítá vylézt na plošinu, na které se ostatní otáčejí. A jak se ukazuje, jako jediný má vlastní názor i na zpáteční cestu. Zatímco ostatní koně ochotně šplhají srázem dolů, můj valach tvrdohlavě trvá na tom, že on půjde po cestě. Nakonec mě zkouší zdrbat ze sedla o kaktus. Nikdy jsem neviděla kovboje, kterému rančer potupně vytahuje pinzetou kaktusové ostny z palce u nohy. Zřejmě mi v kovbojkách cosi uniklo. Kůň se ale královsky baví, pohazuje hlavou a pořehtává.

Vyvrcholením celého dne byl steak s fazolemi, připravený na grilu za krásné noci. Romantické světlo hvězd, vůně ohně a koňské ržání je přesně to, co si člověk představuje ve snu o kovbojích. Nebýt těch kaktusů a škodolibého pořehtávání z koňské ohrady, byl by to opravdu vzrušující zážitek.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané v druhém kole soutěže můžete hodnotit v květnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio