Jiří Pavlica

8. říjen 2008

Ve středu byl hostem Radiožurnálu skladatel a primáš Hradišťanu Jiří Pavlica. Už tři desítky let stojí v čele hudebního souboru, který se vypracoval ve skupinu s širokým žánrovým rejstříkem. Jiří Pavlica v rozhovoru přiblížil současné projekty Hradišťanu, vyprávěl o skládání lidové hudby i o nedávné pracovní cestě do Kazachstánu. Ve čtvrtek 9. října bude hostem jaderný fyzik František Janouch.

Hradišťan spojuje různé hudební žánry a proudy, čerpá z lidové tradice a folklóru i ze soudobé hudby. "Dokáže dnes ještě někdo napsat lidovou písničku?" ptala se svého hosta moderátorka Lucie Výborná. "Určitě dokáže. Lidová píseň je například taková, která zlidoví natolik, že žije vlastním životem, lidé ji zpívají u táboráků a zapomenou, kdo ji původně napsal. Mnoho písní folkových hudebníků zlidovělo a o spoustě těch takzvaně lidových a ohlasových písní vím, že je vytvořil někdo, koho jsem znal, i když to lidé vůbec netuší." odpověděl Jiří Pavlica.

Jiří Pavlica je nejen primášem Hradišťanu, ale i skladatelem filmové a scénické hudby. Napsal mimo jiné hudbu na verše Vladimíra Holana a Jana Skácela. Ideální text musí Jiřího Pavlicu oslovovat a souznět s jeho hodnotovým žebříčkem. Nejlépe se mu zhudebňuje takový text, který má v sobě nějaké obrazy, imaginaci a hlubší přesah nebo poselství.

Hradišťan spolupracoval s mnoha umělci z celého světa, nahrával například s japonským perkusistou nebo s altajskými alikvotními zpěváky. Jiří Pavlica také v rozhovoru vzpomínal na setkání s jihoafrickým instrumentalistou Dizu Plaatjiesem, se kterým se seznámil na koncertě v Kapském Městě. Ještě ten večer si spolu zahráli a jejich spolupráce trvá dodnes.

Pro hudební inspiraci jezdí Jiří Pavlica do zemí s bohatou lidovou tradicí. Naposledy rozvíjel svého tvůrčího ducha v Kazachstánu, kde absolvoval s Hradišťanem dva koncerty v rámci oslav Česko-slovenského dne. A jaký má Jiří Pavlica recept na úspěch při hraní v zahraničí? "Už mám vyzkoušené, co na publikum funguje. Lidi zajímá nejen naše hudba, ale i repliky historických nástrojů, na které hrajeme. Také vím, že je dobré, když se naučíme alespoň jednu místní píseň. Za ta léta hraní v cizině už máme docela slušný repertoár," doplnil Jiří Pavlica.

Záznam rozhovoru s Jiřím Pavlicou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio