Jiří Mádl

5. říjen 2008

V pondělí byl hostem Dopoledního Radiožurnálu jeden z nejobsazovanějších filmových herců současnosti Jiří Mádl, který posluchačům vyprávěl, jak se mu daří zkombinovat hraní ve filmu, vlastní režijní pokusy a studium na vysoké škole. Prozradil také, jak s odstupem vzpomíná na své první natáčení a s kým by si v budoucnu nejraději zahrál. V úterý 7. října bude hostem zpěvačka a moderátorka Ester Kočičková.

Hlavní mužský představitel nového filmu Děti noci, za který získal hereckou cenu na festivalu v Karlových Varech, se proslavil už svou první rolí ve Snowboarďácích a nyní natáčí jeden film za druhým. V rozhovoru zavzpomínal, jak se jako začínající herec cítil poprvé před kamerou: "Bylo mi hrozně, byl jsem nervózní, protože kolem mě lítali lidi, dávali mi pokyny ve filmařské terminologii a já jsem musel předstírat, že jim rozumím. Například jsem vůbec netušil, co to znamená, když mě chtějí švenkovat, takže jsem nevěděl, co na mě chystají," svěřil se herec.

Mimo hraní se Jiří Mádl věnuje psaní a zajímá se i o režii. Píše krátké synopse na základě vlastních zážitků a v budoucnu by se rád naučil, jak film režírovat. Kdyby si mohl vybrat, z jakého prostředí by ve svých filmech čerpal, zvolil by to, co sám nejlépe zná. Točil by něco o hokejistech, a nebo příběh z prostředí zahraničních jazykových kurzů, kde se setkávají cizinci z celého světa, bydlí spolu v jednom domě a snaží se adaptovat na kulturu, která není jejich. "Tam pro mě vznikají velmi atraktivní příběhy," dodává herec Jiří Mádl.

Kromě natáčení a účasti na kurzech režie studuje Jiří Mádl masovou komunikaci na Univerzitě Jana Ámose Komenského. Na škole ho nejvíc baví tvůrčí předměty a ze svého studijního plánu by nejraději vypustil vše, co se nějak dotýká matematiky a logiky. I když v budoucnu by se herec rád věnoval spíše scenáristice a režii, studium médií se mu zdá přínosné. "Film je také médium, proto se mi zdá dobré vědět, co a jak na lidi působí," doplnil Jiří Mádl.

"S kterým hercem byste nejraději spolupracoval?" ptala se moderátorka Lucie Výborná. "Dlouho toužím po tom, zahrát si s Oldřichem Kaiserem, který je takový můj vzor. Cizích herců, s kterými bych rád hrál, je strašně moc - od Jacka Nicholsona až po Leonarda DiCapria, ale to už jsou velmi vzdálené sny," odpověděl Jiří Mádl.

Záznam rozhovoru s Jiřím Mádlem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio