Jiří Lábus

13. červen 2008

Do studia Radiožurnálu v pátek zavítal herec a dabér Jiří Lábus. S moderátorkou Lucií Výbornou si povídali o tom, jaké hranice má humor, proč ho již od dětství fascinuje rádio nebo o tom, čemu se říká jezdit dejdarem.

Jiří Lábus již déle než patnáct let dabuje postavu Marge z amerického animovaného seriálu Simpsonovi. To už je dlouhá doba, aby si k této postavě vytvořil bližší vztah. Jak by reagoval, kdyby ji například přejelo auto? "Tak to bych šel na pohřeb. Kdyby ji přejelo auto, šel bych na pohřeb, kreslený," uvedl herec, který ženy dabuje často. Myslí si, že ženám rozumí? "Jsem zatím svobodný, tak nevím, ale snažím se. Ale je to někdy strašně složité. Ženy mají zvláštní myšlení. Mají to vnímání světa jiné," řekl Jiří Lábus.

Ten ve svých dvaadvaceti letech nastoupil do Divadla Ypsilon a je tam dodnes. Čím to je, že Ypsilonku nikdy neopustil, i když dostal nabídky z jiných divadel? "To si říkám také. Je to asi tím, že Ypsilonka je taková zajímavá, svébytná parta. Člověk tam chodí tak trošku jako domů. Nepřišel tam nikdo, kdo by byl mimo mísu. Neexistují tam žádné podrazy. Hlavně tam nikdo nedokáže zpychnout, protože kdyby se někdo začal něčím vytahovat, tak ho ihned ti druzí sejmou. Takže je to taková ozdravovna," vysvětlil herec.

Existuje pro Jiřího Lábuse nějaká hranice, kolik se dá kvalitně odehrát představení? "Těžko. Hraji ještě v dalších divadlech. Tahle sezóna byla opravdu velice náročná, kdy jsem měl za měsíc třeba 28 představení. A někdy ty role jsou dost náročné. Ale zase si říkám, že jsem z těch šťastných lidí, kteří dělají povolání, které jsem chtěl dělat od šesti let. A mě se to splnilo, takže co budu naříkat? Vlastně můžu být vrcholně šťastný, že dělám svého koníčka, který se stal mým povoláním," dodal Jiří Lábus.

autor: vij
Spustit audio