Jiří Hošek

27. prosinec 2009

Vánoční stromeček, skleněné ozdoby, štědrovečerní kapr, ale také klobásy, sulc nebo tradiční bohaté vánoční trhy - to vše patří k oslavám vánočních svátků v Německu. Zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek v rozhovoru s Tomášem Pancířem přiblížil nejen podobu německých Vánoc, ale popsal také, jak probíhaly letošní oslavy pádu berlínské zdi nebo co všechno obnáší práce rozhlasového zahraničního zpravodaje. V neděli 27. prosince bude hostem malířka a ilustrátorka Lucie Seifertová.

"Bylo by velkou chybou referovat o Německu jenom z Berlína, byť je to samozřejmě centrum německé politiky a do značné míry i ekonomiky. Německo je však tak heterogenní země a Berlín je natolik odlišný například od Šlesvicka-Holštýnska, Bavorska a tak dále, že zpravodaj, pokud chce zachytit Německo v celé jeho šíři, musí hodně cestovat," říká Jiří Hošek.

Za největšími oslavami letošního roku v Německu však Jiří Hošek cestovat nemusel - odehrávaly se totiž přímo v Berlíně, u Braniborské brány. Dvacáté výročí pádu berlínské zdi si do německého hlavního města přijelo připomenout několik význačných světových osobností, ale i mnoho pamětníků z řad prostých občanů, kteří přicestovali i z velmi vzdálených koutů Německa.

Slavili více východní, nebo západní Němci? "Řekl bych, že paradoxně slavili asi více Němci západní," odhaduje Jiří Hošek s tím, že však může jít jen o jeho subjektivní dojem. Rozdíly mezi bývalým západním a východním Německem jsou podle jeho slov v zemi stále patrné.

"Čtyřicet let systematického hospodářského ničení bývalé NDR se nedá za 20 let napravit," říká k tomu Jiří Hošek. Přestože se v bývalém východním Německu řada věcí změnila k lepšímu, trápí je stále například vysoká míra nezaměstnanosti. "V západním Německu naopak panuje určitá deziluze a západní Němci nemají už příliš vůli přispívat na obnovu bývalé NDR," hodnotí zpravodaj ČRo v Německu.

Jiří Hošek v rozhovoru také zmínil, jaké další faktory dnes rozdělují německou společnost nebo jak se Němci dívají na Čechy. Tomáše Pancíře zajímalo i to, jak obtížné je získat rozhovor s německou kancléřskou Angelou Merkelovou nebo bývalým kancléřem Helmutem Kohlem.

A při poslechu záznamu celého rozhovoru se mimo jiné také dozvíte, co způsobila tragikomická nehoda elektromobilu s televizní kamerou při oslavách pádu berlínské zdi u Braniborské brány.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Hoškem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio