Ježíškova vnoučata opět nadělují! Pomozte seniorům splnit jejich přání

16. listopad 2020

Začíná nový ročník projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Opět můžete obdarovat a potěšit seniory v domovech po celém Česku. Přestože letos jsou kvůli koronaviru návštěvy zakázané, tým Ježíškových vnoučat přišel s řešením, jak dárce a obdarované propojit. Ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová a manažer Ježíškových vnoučat Miloslav Parolek přibližují letošní nadělování.

Nadační fond Českého rozhlasu nově rozšířil své aktivity právě o Ježíškova vnoučata. Letos při pandemii koronaviru bude dárky do domovů seniorům doručovat Ježíšek.

Čtěte také

Bude to takové inkognito doručování, usmívá se Gabriela Drastichová. Osobní setkání možná nebudou. Spoléhám na to, že dárky s láskou doručí pošta nebo kurýrní služby. Ježíškova vnoučata budou moct posílat dárky také rovnou z e-shopu,“ vysvětluje.

Do akce se zatím registrovalo přes 918 domovů pro seniory. „A nejen domovů, zapojily se i terénní služby zabývající se pomocí seniorům. V databázi momentálně máme 7000 přání, která ubývají,“ doplňuje manažer projektu Miloslav Parolek.

Ubrus, vlna, rádio...

Obdarovat seniory můžete stejným způsobem, jako v loňských letech: na webové stránce Ježíškova vnoučata vyberete přání, aplikace vás provede rezervací – a pak už je na vás do čtrnácti dnů dárek splnit.

I v čase uzavřených domovů kvůli opatřením proti šíření koronaviru se podařilo propojit dárce a seniory: videohovorem přes speciální aplikaci Oscar senior. Domovy si také můžou půjčit tablety. „Aplikace se používá pro poskytování pečovatelských služeb seniorům na dálku a je uživatelsky velice jednoduchá,” má radost Gabriela Drastichová.

Pro registrované domovy bude aplikace zdarma. Videohovorem propojí seniora s Ježíškovým vnoučetem. Každý dostane při rezervaci svého přání instrukce, jak si aplikaci stáhnout do telefonu.

... nebo libovolný příspěvek do sbírky

Novinkou je letos možnost přispět ve sbírce. „Dárci mohou přispět libovolnou částkou. Z vybraných peněz chceme přispívat na nákladnější přání. Senioři si třeba přejí ohradu a salaš pro ovečky. Na takové dárky budeme ze sbírky přispívat,” těší se Gabriela Drastichová.

autoři: Petr Král ,

Související