Je to splněný sen, říkají akrobaté z Rwandy. S Cirkem La Putyka si zahrají ve velkém šapitó na Letné

Místo trampolíny pneumatika od traktoru, jiné pojetí času i profesionální práce: to jsou rozdíly, které teď v prostoru Jatka78 zažívají ve společném projektu akrobati českého Cirku La Putyka spolu se skupinkou umělců z Rwandy. Na festivalu Letní Letná předvedou společné představení, na jeho nacvičení měli dohromady jen sedmnáct dnů.

„Je to fakt paráda, skvělá zkušenost, splněný sen, strašně se na Letnou těšíme, snad tam přijde co nejvíce lidí, pořád tomu nemůžu uvěřit,“ směje se za bubenickou soupravou drobný hudebník Anakrit, který bude představení nazvané Hit, Tell the difference doprovázet na bicí.

Principál Cirku La Putyka Rosťa Novák mladší se před dvěma lety dozvěděl, že ve Rwandě je skupinka akrobatů, kteří se ale kvůli tamním podmínkám zřejmě nikdy neprosadí. Vsadil všechno na jednu kartu a jel se se svým týmem podívat přímo do Rwandy.


Společné česko-rwandské vystoupení bude k vidění jen sedmkrát, na festivalu nového cirkusu Letní Letná má premiéru 17. srpna.

Podívejte se na přípravy představení Hit, Tell the difference.

Z původního bláznivého nápadu teď bude jedinečné představení pro festival Letní Letná. Na jeho secvičení mají čeští a rwandští akrobati jen sedmnáct dnů. Teď jsou uprostřed zkoušení. „V tuto chvíli jsem jediný, kdo to tak nějak vidí v celku, složky se ani jeden den nepotkaly, což dává určitou nedůvěru,“ popisuje režisér Rosťa Novák pocity z dosavadní společné práce.

Zajímavé ale je i pozorovat rwandské akrobaty, kteří ještě nejsou profesionály. „Projektem se vlastně vracím k našim začátkům bez zkušeností, to je to, co oni si drží – spontánnost, upřímnost jejich vystupování, kvalita pohybu, která je jiná než naše,“ dodává.

autor: stk
Spustit audio