Jan Železný

9. září 2008

Ve středu byl hostem Dopoledního Radiožurnálu Jan Železný, bývalý český atlet a světový rekordman v hodu oštěpem. Jak jako člen Mezinárodního olympijského výboru hodnotí hry v Pekingu? Nestýská se mu někdy po atmosféře velký závodů a jak se cítí v nové pozici trenéra? Ve čtvrtek 11. září bude hostem režisér Viktor Polesný.

Bývalý vrcholový oštěpař, trojnásobný olympijský vítěz a nyní trenér Jan Železný si občas ještě cvičně zahází, ale žádné další závody už neplánuje. "Jsem ještě pořád tělem závodník, takže bych chtěl předvést co nejlepší výkon, a z toho bych mohl mít zdravotní problémy," uvedl Železný.

Moderátorku Lucii Výbornou zajímalo, jak se její host cítí v pozici trenéra a jak prožíval v Pekingu výkon svého svěřence Vítězslava Veselého i zlaté medailistky Báry Špotákové. Co je pro Jan Železného při závodě horší - být trenérem nebo házet? "Určitě je horší sedět na tribuně jako trenér. Svěřenec to má ve svých rukou, a já jen koukám, co se děje a říkám si, jestli jsem udělal správný trénink."

Jan Železný zastává významnou funkci člena Mezinárodního olympijského výboru. "Jak byste osobně zhodnotil hry v Pekingu?" ptala se moderátorka. Podle Železného byla olympiáda úžasná a velmi dobře připravená, což mu potvrdili i sami sportovci. Pochválil práci dobrovolníků a celkově hodnotil hry kladně, i když v době hlasování o konání olympijských her před sedmi lety byl skeptičtější.

I přes monstrózní podobu posledních několika her "olympijský duch" podle Jana Železného stále přetrvává a spojuje lidi. Ve vesnici je třeba deset tisíc sportovců různých národností a vyznání, kteří se dokáží bavit o čemkoliv, a to samé platí i o divácích. "Kdyby to takhle fungovalo na celém světě, tak jsme někde jinde," doplnil Železný.

Záznam rozhovoru s Janem Železným i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio