Jan Zahradil: Brexit se stal rukojmím domácí politické bitvy ve Velké Británii

Vypsání druhého referenda o brexitu považuje europoslanec Jan Zahradil za nereálné – není vůbec jasné, o čem by se referendum mělo konat. Naopak reálnější je podle něj návrh na odložení termínu brexitu. Jaké jsou další varianty? Nejenom o tom mluvil s moderátorkou Marií Bastlovou.

„Pravděpodobnost, že by bylo vypsáno nové referendum, považuji za velmi nízkou,“ říká Zahradil s tím, že otázkou je, zda by v referendu šlo o samotnou smlouvu, kterou britská dolní sněmovna už jednou neschválila, nebo pokus o zvrácení brexitu.

Čtěte takéTheresa Mayová odmítla druhé referendum o brexitu. O irské pojistce chce jednat s poslanci i s EU

„Bohužel celý brexit se stal rukojmím domácí politické bitvy jak mezi vládní konzervativní stranou a opoziční Labour Party, tak mezi dvěma tábory uvnitř konzervativní strany. Ono tam nejde ani o podstatu věci, ale o to, kdo si vybuduje jaký profil do těch příštích parlamentních voleb,“ vysvětluje.

Labouristé tak mají podle Zahradila jediný cíl – maximálně ztížit premiérce Mayové její pozici, možná ji donutit k odchodu a vyvolat předčasné parlamentní volby, ve kterých se domnívají, že by mohli uspět.

Míček je na straně britské vlády

Za reálný považuje Zahradil návrh šéfa britských labouristů Jeremyho Corbyna, podle kterého by Británie měla usilovat o odložení termínu brexitu.

„Nějaký dvou až tříměsíční odklad by neuškodil, protože by si možná trochu sedly vášně a podařilo se najít nějakou únikovou cestu z dohody s Evropskou unií,“ vysvětluje s tím, že evropští politici trvají na současných pozicích, a míček je nyní na straně britské vlády.

„Ta musí jasně říci, jestli je schopná prosadit dohodu třeba při nějakém opakovaném hlasování,“ uzavírá.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio