Jan Šula

18. září 2008

V pátek byl hostem Dopoledního Radiožurnálu Jan Šula, ředitel Entomologického ústavu v Českých Budějovicích. Jak prožívá osudy svých kolegů nedávno zatčených v Indii? Jaký vědecký význam má vůbec entomologie a proč je pro nás hmyz tak důležitý? I na to odpovídal z českobudějovického studia ČRo entomolog Jan Šula. V sobotu 20. září bude hostem herec a režisér Martin Stropnický.

Moderátorka Romana Navarová vedla se svým hostem po lince rozhovor, který se týkal především velmi aktuálního případu českých entomologů zadržených v Indii kvůli nepovolenému sběru hmyzu. Soudní přelíčení vyvrcholilo tříletým trestem pro Emila Kučeru a včerejšími demonstracemi vědců proti výroku soudu. Podle Jana Šuly by mohly protesty pomoci, i když jejich význam nepřeceňuje.

A jak vnímá odsouzení vědce jeho nadřízený? "Samozřejmě je to velmi nepříjemné. Entomologický ústav dostává reklamu, která není příliš pozitivní, a hlavně kolega ve vězení trpěl nepříznivými podmínkami, takže jsme se báli o jeho zdraví. Emil Kučera je navíc šéfredaktor Entomologického časopisu a jeho práce i výzkum teď stojí," uvedl Jan Šula.

"Nevzpomínám si, že by se pracovníkům ústavu někdy stalo něco podobného," dodává k případu odsouzeného entomologa Jan Šula, který se sám zaměřuje na výzkum přizpůsobivosti hmyzu měnícím se životním podmínkám v průběhu roku.

Jako odborník na slovo vzatý Jan Šula posluchačům vysvětlil, proč je hmyz v přirozeném ekosystému tak důležitý: "Hmyz je možná nejúspěšnější skupinou malobuněčných živočichů na zemi, žije v různých prostředích a má odhadem několik milionů druhů. Jeho význam pro člověka spočívá v aspektu ekonomickém, hygienickém a své nezastupitelné místo má hmyz i v ekologii. Proto je také entomologie tak významný vědecký obor," doplnil Jan Šula.

Záznam rozhovoru s Janem Šulou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio