Jan Saudek

19. březen 2012

Je autorem fotografie ten, kdo ji zrežíruje, nebo ten, kdo zmáčkne spoušť? Jaký je jeho postoj ke stárnutí? A zvládne udělat 100 kliků? Také na to se Lucie Výborná ptala svého pondělního hosta, úspěšného fotografa Jana Saudka.

Život je nádherný. I to tvrdí Jan Saudek, který působí, jako by byl o sobě i o své nejbližším okolí schopen prozradit cokoliv. Přesto sám přiznává, že i on, jinak zcela otevřený a přímý člověk, občas zalže.

„Lžu dívkám, když je ujišťuji o své nehynoucí lásce. Má láska většinou trvá jediný večer a nepřetrvá do rána, kdy se vytratím. Dívkám však je třeba říkat, že jsou krásné, jelikož to chtějí slyšet,“ uvažuje fotograf.

Lži zkrátka podle Jana Saudka existují. Je nicméně třeba lhát tak, aby lži bylo snadné uvěřit. Sám sobě však úspěšný fotograf nelže nikdy. „Vnímám se velmi zřetelně a bez příkras, zkrátka velmi realisticky,“ shrnuje.

Otevřenost, která je pro Jana Saudka typická, působí v českém prostředí neobvykle. Možná i proto tolik láká bulvární novináře, kteří právě z Jana Saudka velmi často činí hlavní postavu svých příběhů. Známého fotografa to nicméně netrápí. „Přestal jsem se v poslední době v bulváru objevovat,“ soudí dokonce.

Jan Saudek a Lucie Výborná

Přesto s ním lidé často zacházejí jako s veřejným majetkem. Jaký by podle Jana Saudka byl film o Janu Saudkovi? Proč touží po tom stát se lidovým hrdinou? A koho on sám považuje za skutečného lidového hrdinu? Také to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Janem Saudkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio