Jan Říha

23. leden 2010

Redaktor Radiožurnálu Jan Říha si splnil svůj sen - už po několikáté navštívil závod rallye Dakar, a tak se v sobotním dopoledním vysílání nezapomněl podělit o zážitky. Navíc ohodnotil letošní ročník závodu, který přinesl až příliš smůly českým týmům. V neděli 24. ledna bude hostem režisér a ředitel Městského divadla v Brně Stanislav Moša.

"Letošní ročník byl těžký, ale z českého pohledu bohužel smolný, i když tradičně zajímavý," shrnul Jan Říha právě skončený ročník závodu, v němž ze 17 posádek dorazilo do cíle v Buenos Aires pouze sedm.

"Vybouchly hlavně tatry," potvrzuje nemilou bilanci s tím, že rallye Dakar je přece jen nejtěžší závod světa. Asi nejlépe vyšel z hodnocení Jana Říhy závodník Martin Macík, který dojel v kategorii kamionů na konečném 4. místě. "Martin Macík dlouhodobě zlepšuje svou liazku. Jde dobrou cestou," myslí si.

Jan Říha zmínil i sportovní tvář závodu. "Rallye Dakar se stává víc sportem než dobrodružstvím," domnívá se, přičemž nezapomene dodat, že by byl rád, kdyby se rallye vrátilo ke kořenům, tedy do Afriky s opravou vozů bez speciálního týmu techniků.

Co by reportér nezapomněl Jan Říha popsat běžný den novináře na rallye Dakar. Reportéři na rallye jsou dvojího druhu. Jedni přinášejí denní zpravodajství a musí být v cíli před závodníky, aby co nejrychleji po skončení etapy natočili rozhovory. Další jedou v konvoji, fotí a připravují například knihy nebo publikace o závodu.

"Hygiena je v Americe jednodušší. Třeba ještě v roce 1995 bylo možné osprchovat se jednou za čtyři pět dní. Letos jsme se v bivaku mohli sprchovat každý den, i když studenou vodou. Jídla bylo také dostatek," popsal podmínky rallye Dakar a dodal, že fotografie a reportáže ze závodu najdou posluchači na stránkách Motožurnálu.

Letošní ročník závodu se zapsal i tragédií - hned v první etapě rallye Dakar zemřela divačka po střetu s kamionem. "Diváci chtějí být co nejblíže závodníkům a riziko si příliš neberou. Pořadatelé dělali, co mohli, ale bohužel první den došlo k tragédii.

Vrátí se rallye Dakar do Afriky? Je rallye především komerční záležitostí? Jak vidí Jan Říha českou účast na závodě?

Záznam celého rozhovoru s Janem Říhou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio